Minder aankopen van Amerikaanse activa zal weinig schade toebrengen aan de VS

“In tegenstelling tot wat wijdverbreid wordt gedacht, zal het de VS geen schade berokkenen als China minder Amerikaanse activa koopt”, vertelde Michael Pettis, hoogleraar financiën aan de Guanghua School of Management van de Universiteit van Peking, aan Newsweek.

“Buitenlandse aankopen van Amerikaanse activa zijn goed voor Wall Street, maar het is slecht voor Amerikaanse werknemers, de meeste producenten, boeren en de middenklasse, omdat de verkoop van Amerikaanse activa aan buitenlanders moet worden gecompenseerd door Amerikaanse handelstekorten. ”

Of de houding van de Chinese Centrale Bank ten aanzien van op dollars gebaseerde activa is veranderd, blijft van buitenaf onduidelijk.

Nicholas Lardy, een senior fellow bij het Peterson Institute for International Economics en een expert op het gebied van de Chinese economie, verklaarde anderzijds dat, hoewel officiële schattingen suggereren dat ze de afgelopen vijf maanden, althans op papier, zijn gedaald, we geen enkel inzicht hebben in de dollaractiva die ze aanhouden op andere rekeningen in Europa of ergens anders waar de waarde niet stijgt.”

Het gebrek aan toegang tot de Chinese financiën betekent dat, hoewel de Chinese Centrale Bank goud koopt dat in het land wordt gedolven, de zichtbaarheid van wat ze daarboven in eigen land bijkopen vrij beperkt is”, stelt Lardy.

Hoewel de Chinese goudaankopen bedoeld zouden kunnen zijn om zijn positie van het land te beschermen tegen geopolitieke risico’s, is de Chinese economie nog steeds afhankelijk van Amerikaanse overheidsactiva om het hoofd boven water te houden.

“Het land zou goud kunnen kopen om zijn blootstelling aan Amerikaanse dollars en daarmee de mogelijkheid van sancties te verminderen”, aldus Pettis. “Maar de schaal is nog steeds vrij klein, vooral omdat de VS, als het enige land dat grote tekorten wil en kan boeken, de belangrijkste leverancier is van activa waartegen landen als China overschotten kunnen accumuleren.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *