Uitblijven van escalatie van het conflict in het Midden-Oosten lijkt de goudprijs af te remmen

De chaos in het Midden-Oosten lijkt binnen Gaza te blijven, terwijl Israël zijn oorlog tegen Hamas blijft voeren. Het uitblijven van een escalatie van het conflict lijkt de goudprijs af te remmen.

Sommige beleggers voelen zich waarschijnlijk enigszins gefrustreerd omdat goud er niet in slaagt om definitief door de kaap van $ 2.000 te breken. De goudprijs is nu ongeveer 4% verwijderd van het hoogste punt ooit opgetekend in 2020.

$2.000 vertegenwoordigt een belangrijk weerstandspunt voor goud op de lange termijn, dus de prijs zal moeten consolideren of een beetje terugvallen voordat een vliegende start richting $2.100 per ounce kan worden gemaakt.

Met dit in gedachten is het niet verrassend dat goud wat momentum verliest, in het besef dat specifieke geopolitieke gebeurtenissen geen duurzaam momentum voor goud opleveren. Het probleem met de vraag naar veilige havens is dat de markt gebeurtenissen nodig heeft die voortdurend escaleren. Zodra de spanningen afnemen of in ieder geval niet toenemen, begint de behoefte aan een veilige haven af te nemen.

Tegelijkertijd creëren de zich ontvouwende wereldgebeurtenissen een zeer volatiele markt. Deze week zei de Wereldbank dat zij de goudprijs in 2024 met 6% ziet stijgen, gedreven door geopolitieke onzekerheid.

“Het conflict in het Midden-Oosten zal naar verwachting leiden tot grotere mondiale onzekerheid, met substantiële gevolgen voor de goudprijs als het conflict escaleert. Hoewel de aanvankelijke impact tot nu toe gematigd is geweest, zou de escalatie ervan de onzekerheid verergeren, wat zou leiden tot meer risicobewustzijn en een lager consumenten- en beleggersvertrouwen”, aldus analisten van de Wereldbank in het rapport.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *