Chinese centrale bank bouwt in snel tempo goudvoorraden op (en heeft daarbij de grootste haast)

De People’s Bank of China (PBoC) is snel bezig met het accumuleren van goud, wat erop wijst dat het land de basis legt voor aanzienlijke veranderingen in het op de dollar gerichte internationale monetaire systeem, aldus Jan Nieuwenhuijs van Gainesville Coins.

“De PBoC heeft haast met het kopen van enorme hoeveelheden goud”, schreef Nieuwenhuijs. “Gebaseerd op informatie uit bronnen uit de sector en mijn persoonlijke berekeningen, bedroeg de totale goudaankoop door de Chinese centrale bank (gerapporteerd en niet-gerapporteerd) in het derde kwartaal 179 ton.”

Hij zei dat de PBoC dit jaar tot nu toe 593 ton heeft gekocht, wat maar liefst 80% hoger is dan de aankopen in de eerste drie kwartalen van 2022. “De totale geschatte goudvoorraad bedraagt nu ongeveer 5.220 ton, meer dan het dubbele van wat officieel werd bekendgemaakt op 2.192 ton. ”, aldus Nieuwenhuijs.

“Voornamelijk de Chinese centrale bank is sinds 2022 bezig met grote aankopen van goud en heeft veel meer van het gele metaal gekocht dan officieel werd gerapporteerd.”

Nieuwenhuijs zei dat de PBoC goud koopt buiten de radar van de internationale markten en op zo’n manier dat er geen schokgolven door de markt worden gejaagd. Waardoor de centrale bank zijn Amerikaanse dollars kan inwisselen voor edelmetaal ter voorbereiding op verschuivingen in de internationale monetaire orde.

“Elk kwartaal berekenen wij bij Gainesville Coins een schatting van hoeveel goud er heimelijk door centrale banken wordt gekocht”, zei hij. Ongeveer 80% van deze niet-gerapporteerde aankopen wordt gedaan door de Chinese centrale bank, terwijl de resterende twintig procent voor rekening van centrale banken uit landen als Saoedi-Arabië. Dit volgens anonieme bronnen uit de sector.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *