Escalatie van oorlog in het Midden-Oosten kan de goudprijs richting $ 2.200 jagen

Goud heeft de afgelopen maand een stijging van meer dan $160 gekend, nu de spanningen in het Midden-Oosten blijven escaleren na de Hamas-aanval op Israël op 7 oktober. Als er een derde speler bij het conflict betrokken raakt, zal de goudprijs een forse duw in de rug krijgen. Een dramatische stijging is volgens Rich Checkan, president en COO van Asset Strategies International dan onvermijdelijk.

Goud is in de nasleep van de oorlog tussen Israël en Hamas gestegen naar het niveau van $2.000 per ounce, ten opzichte van $1.840, waarbij de geopolitieke oorlogspremie gedeeltelijk de rally aandreef. Dit zou echter nog maar het begin kunnen zijn als het conflict overslaat en andere landen erbij betrokken raakt, vertelde Checkan aan Kitco News op de New Orleans Investment Conference.

“Als een overheidsinstantie rechtstreeks betrokken raakt bij het conflict, en niet via proxy’s, zie ik de goudprijs dramatisch stijgen”, vertelde Checkan aan Michelle Makori, hoofdredacteur en hoofdredacteur van Kitco News. “We zouden $2.200 per ounce kunnen zien. Maar ik zie momenteel de goudprijs niet significant hoger gaan, tenzij een andere staatsspeler direct bij het conflict betrokken raakt.”

De Wereldbank heeft gewaarschuwd dat als de spanningen in het Midden-Oosten blijven escaleren, de olieprijzen in een van de worst case scenario’s naar $150 per vat kunnen stijgen. “Het jongste conflict in het Midden-Oosten volgt op de grootste schok voor de grondstoffenmarkten sinds de jaren zeventig: de Russische oorlog met Oekraïne”, zegt Indermit Gill, hoofdeconoom bij de Wereldbank. “Dat had ontwrichtende gevolgen voor de wereldeconomie die tot op de dag van vandaag voortduren. En het conflict in het Midden-Oosten zou dat alleen maar erger maken.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *