Hoe zit het met de geheime goudvoorraden van China? (of wat weten we meer over de State Administration for Foreign Exchange?)

De gerapporteerde goudreserves van de centrale banken zijn in september met netto 77 ton toegenomen, waarbij negen landen in die maand een ton of meer kochten.

Met de aankopen van september voegden de centrale banken in het derde kwartaal netto 337 ton goud toe. Het was het op één na hoogste totaal in het derde kwartaal ooit na het derde kwartaal van 2022.

China bleef de grootste goudkoper en voegde in september nog eens 26 ton goud toe aan zijn reserves. Het was de elfde maand op rij waarin de Chinese goudreserves toenamen.

Sinds het begin van het jaar heeft de People’s Bank of China haar reserves met 181 ton verhoogd, en sinds de hervatting van de officiële aankopen in november 2022 met 232 ton. Eind september bezat China officieel 2.192 ton goud, goed voor 4% van de totale reserves.

En het land heeft waarschijnlijk meer goud dan dat we denken.

Er is altijd gespeculeerd dat China veel meer goud bezit dan het officieel onthult. Zoals Jim Rickards in 2015 op Mises Daily opmerkte, speculeren veel mensen dat China enkele duizenden tonnen goud “buiten de boeken” houdt in een aparte entiteit genaamd de State Administration for Foreign Exchange (SAFE).

Vorig jaar waren er grote ongerapporteerde stijgingen in de goudvoorraad van de centrale banken. Centrale banken die vaak nalaten aankopen te rapporteren zijn onder meer China en Rusland. Veel analisten zijn van mening dat China de mysterieuze koper is die goud opslaat om de blootstelling aan de dollar te minimaliseren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *