Nieuwe Amerikaanse renteverhoging valt zeker niet uit te sluiten               

Nadat de Federal Reserve de rente voor de tweede vergadering op rij stabiel hield, hebben de markten er vrij veel vertrouwen in dat de Amerikaanse centrale bank klaar is met haar verkrappingscyclus. Adrian Day, voorzitter en CEO van Adrian Day Asset Management, zegt echter dat er nog steeds meer dan 50% kans is op een nieuwe renteverhoging.

Ondanks een dreigende recessie is de Fed misschien nog niet klaar, waarschuwde Day in de marge van de New Orleans Investment Conference.

“Tijdens de laatste vergadering van de Fed drongen 12 van de 19 FOMC-leden nog steeds aan op een nieuwe renteverhoging dit jaar”, aldus Day.

“De kans is zodoende groter dan 50% dat we in december een renteverhoging krijgen. Maar heel veel hangt af van wat er tussen nu en dan gebeurt.”

Volgens Day is de echte boodschap om op te letten echter hoe lang de Fed de rente hoog houdt, wat een andere vorm van verkrapping is.

Een recessie is een goederentrein die op ons afkomt en die ons dreigt te vermorzelen”, merkte Day op. Een grote economische vertraging is onvermijdelijk als gevolg van de achterblijvende effecten van de verkrapping van het monetaire beleid.

De solide economische cijfers die onlangs naar buiten zijn gekomen, waaronder een groei van het Amerikaanse bbp met 4,9% op jaarbasis in het derde kwartaal, zijn slechts van tijdelijke aard.

“Ik verwacht dat het bbp in het vierde kwartaal dramatisch lager zal zijn, maar niet negatief. Het volgende kwartaal zou negatief kunnen zijn. Over twee of drie kwartalen zal de economische groei zeker negatief zijn”, aldus Day.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *