Voorlopig ontbreken de grote impulsen om goud te kopen

Bart Melek, hoofd van de grondstoffenstrategie bij TD Securities, zei dat de opmerkingen van Fed-voorzitter Powell van vorige week zowel de Amerikaanse dollar als verhoogde obligatierendementen blijven ondersteunen, twee factoren die een stijging van de goudprijs voorlopig afremmen.

“Vanwege de monetaire aanscherping door de Federal Reserve is er nu geen grote impuls om goud te kopen,” zei hij.

Beleggers in goud hebben opnieuw hun focus verlegd naar het Amerikaanse monetaire beleid, omdat de geopolitieke onzekerheid die de goudprijs tot $ 2.000 opdreef, blijft verzwakken. Hoewel Israël zijn grondaanval in Gaza voortzet in zijn oorlog met Hamas, blijft het conflict voorlopig begrensd en is van een escalatie geen sprake.

Hoewel de goudprijs deze week nog lager zou kunnen gaan, houdt het gele metaal veel beter stand dan olie. West Texas Intermediate (WTI) ruwe olie zette vorige week zijn derde week van verliezen neer, de slechtste verliezende reeks sinds eind april.

Sommige analisten zijn van mening dat lagere olieprijzen in het voordeel van het goud zouden kunnen werken, omdat het helpt om de inflatie -angsten te koelen, waardoor de Federal Reserve zijn monetaire verstrakking kan loslaten.

Melek zei echter dat een hernieuwde focus op Amerikaanse economische gegevens, met extra aandacht die wordt besteed aan de consumentenprijsindex van vandaag, betekent dat de inflatiedruk nog steeds verder kan afnemen. Volgens de consensusschattingen verwachten de economen een inflatiecijfer voor de maand oktober van 3,3%, vergeleken 3,7% in september.

“De Fed heeft duidelijk gezegd dat het de inflatie onder controle moet krijgen, dus als goud deze week extra steun wil vinden, moet de inflatie veel dichter bij 3% raken,” zei Melek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *