Filmstudio’s gaan fors betalen voor het einde van de staking in Hollywood

De dubbele staking van Hollywood is misschien voorbij – maar dat betekent dat de filmstudio’s nu fors meer zullen moeten betalen voor het maken van films naarmate nieuwe vakbondscontracten van kracht worden.

“We schatten de meerprijs van de nieuwe contracten voor schrijvers, acteurs en regisseurs tussen $ 450 miljoen en $ 600 miljoen op jaarbasis, waarbij het uiteindelijk cijfer dicht bij de bovenkant van deze range zal uitkomen”, schreef Moody’s in een nieuw rapport dat deze week werd vrijgegeven.

“Toch zal die extra kostprijs verspreid over een groot aantal projecten geen kredietrisico voor de studio’s afzonderlijk vormen,” ging het rapport verder. “Vooral gezien het feit dat wereldwijde jaarlijkse uitgaven aan tv- en filmtertainment meer dan $ 100 miljard bedragen, waar de VS een groot deel daarvan voor de rekening neemt. Dit bedrag is hoog genoeg om de meerkost te kunnen slikken.”

Moody’s is van mening dat de studio’s zullen waarschijnlijk waar mogelijk kosten zullen besparen om de duurdere contracten te dekken: “Wij zijn van mening dat studio’s hun totale productiebudgetten waarschijnlijk niet zullen veranderen om deze hogere kosten te verwerken of het volume aan films zullen verminderen. In plaats daarvan zullen ze proberen op de kosten te besparen waar dat mogelijk is.”

Kostenbesparende mogelijkheden omvatten het inhuren van minder A-lijst acteurs, het minder op locatie filmen en het snijden in kosten voor de postproductie en in de uitgaven voor speciale effecten, aldus nog Moody’s.

Bedrijven kunnen ook meer actief over productieprikkels zoals belastingkredieten en financieringssubsidies nadenken, naast het verhogen van het niveau van de geïmporteerde inhoud.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *