Chinese afgestudeerden vinden geen geschikte job meer (en dat zegt veel over de economie van het land)

Nadat hij zijn droomjob niet had gevonden bij een Chinees internetbedrijf na het afstuderen, koos Peter Liu voor een job in een staatsbibliotheek waar zo weinig behoefte is aan zijn inbreng dat hij zijn tijd besteedt aan het studeren voor een hoognodige verandering in zijn carrièrepad.

“Het is echt moeilijk om werk te vinden bij grote bedrijven,” zei de 24-jarige die afstudeerde als tv-productent aan een universiteit van Beijing voordat hij terugging naar zijn geboorteprovincie Central Henan.

Liu kreeg de bibliothecaris-baan na een door de overheid geleide campagne om tijdelijk werk te waarborgen voor afgestudeerden, een campagne die analisten beschrijven als een kortetermijnoplossing om sociale stabiliteit te behouden in een vertragende economie. Met weinig aangeboden jobs voor jonge Chinezen.

Dergelijke ‘welzijnsbanen’, zoals ze bekend zijn in China, omvatten jobs als receptionisten, kantoorbeheerders, bewakers en gemeenschapswerkers. Verschillende overheidsinstellingen bieden elk jaar dergelijke banen aan, maar ze kregen meestal alleen respons aanvragen van achtergestelde groepen, zoals ouderen of gehandicapten.

Dit jaar, te midden van een enorme jeugdwerkloosheidscrisis in de op een na grootste economie ter wereld, hebben zelfs afgelegen landelijke steden en dorpen intense concurrentie gezien bij de sollicitaties voor deze ‘welzijnsbanen’ van jonge Chinezen met diploma’s van topuniversiteiten.

De overheid beschouwt werk als de sleutel tot het pacificeren van de meest pessimistische generatie van China in decennia, terwijl afgestudeerden die zelfs maar een beperkte werkervaring opdoen ook hun ervaring aan toekomstige werkgevers ter beschikking kunnen stellen als de economie zich herstelt, zeggen analisten.

De contracten van één tot drie jaar betalen ongeveer het minimumloon in de regio, meestal tussen 2.000 en 3.000 yuan ($ 275- $ 412) per maand, soms inclusief gratis maaltijden. Dat is veel minder dan de gemiddelde verwachting voor een eerste salaris voor starters van 8.033 yuan, dit volgens een onderzoek van de Chinese wervingsbureau Lievin.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *