Daar gaan we weer: nieuwe shutdown in VS kan goudprijs toch doen stijgen

Terwijl de Verenigde Staten voor de tweede keer in twee maanden vanaf 17 november met de dreiging van een sluiting van de federale overheid worden geconfronteerd, kunnen beleggers in de verleiding komen om naar goud te vluchten als een veilig actief. Maar het trackrecord van het gele metaal in de run -up naar de vorige potentiële shutdowns geeft aan dat de vlucht richting goud absoluut geen wet van meden en perzen is.

Ten eerste: het lijdt geen twijfel dat een gedeeltelijke sluiting van overheidsdiensten en -uitgaven negatief is voor de brede Amerikaanse economie. Als werknemers van de federale overheid met (gedwongen) verlof of ontslagen zijn, zal dit zeker de consumentenuitgaven schaden. Dat op het moment dat de VS het toch zo belanrijke vakantie -winkelseizoen ingaat, met Black Friday op 24 november en Cyber Monday op 27 november. Deze verslechtering van de arbeidssituatie en de gevreesde verzwakking van de consumentenvooruitzichten kunnen ook betekenen dat er minder vraag komt naar goud.

Eerdere shutdowns hebben ook de algehele economische groei aanzienlijk geschaad, laat daar geen twijfels over bestaan. Het Amerikaanse Bureau of Economic Analysis schatte dat de sluiting van de federale overheid van 2013, die 16 dagen duurde en resulteerde in het gedwongen met vakantie gaan van 800.000 federale werknemers, de BBP -groei in het vierde kwartaal onderuit duwde.

In februari 2018 schatte S&P Global Ratings Economics bij een andere dreigende Amerikaanse overheidssluiting dat het BBP met 0,2 procentpunten zou afnemen voor elke week dat de overheid werd gesloten. Maar uiteindelijk zou brede economische zwakte die de groei aanzienlijk beïnvloedt, het inflatiegevaar als sneeuw voor de zon kunnen doen afnemen. Wat de goudprijs fors de hoogte in kan jagen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *