Recordvraag vanuit industriële sector houdt zilvermarkt overeind

De zilvermarkt zal een record industriële vraag zien, die de matige vraag naar investeringen en de uitstroom van ETF’s compenseert

Volgens de laatste update van Metals Focus namens het Silver Institute zal de record industriële vraag de zilvermarkt blijven domineren en de belangrijkste factor zijn achter het derde opeenvolgende jaarlijkse tekort tussen vraag en aanbod op de markt.

Hoewel de industriële vraag dit jaar naar verwachting een recordhoogte zal bereiken, zal de totale mondiale fysieke vraag voor zilver naar verwachting licht afnemen tot 1,14 miljard ounces, een daling van 10% ten opzichte van het record van 2022.

“Winst in de industriële toepassingen zal worden gecompenseerd door verliezen in alle andere belangrijke segmenten van de markt”, aldus de analisten van Metals Focus in hun rapport. “Ondanks deze daling blijft de totale vraag naar historische maatstaven hoog, waardoor het cijfer voor 2023 het op één na hoogste is in de gegevensreeksen van Metals Focus.”

De sterkste pijler van de zilvermarkt, de industriële sector dus, zal naar verwachting dit jaar met 8% groeien tot een record van 632 miljoen ounces.

“De belangrijkste drijfveren achter deze grote vraag zijn onder meer investeringen in fotovoltaïsche zonne-energie, elektriciteitsnetwerken en 5G-netwerken, de groei in consumentenelektronica en de stijgende autoproductie”, aldus de analisten van Metals Focus.

Ondanks dat er recordhoeveelheden zilver naar industriële toepassingen vloeien, blijft de vraag van investeerders een cruciaal ontbrekend stukje van de markt.

Metals Focus merkte op dat de fysieke vraag vanuit de investeringssector naar verwachting met 21% zal dalen tot 263 miljoen ounces, wat een dieptepunt in drie jaar betekent.

“Hoewel de meeste markten zwakkere volumes hebben gekend, zijn de verliezen vooral geconcentreerd in India en Duitsland”, aldus de analisten. “In India schrikten recordhoge lokale prijzen zowel nieuwe beleggersaankopen af als leidden ze tot winstnemingen, resulterend in een daling van de vraag met 46%. In Duitsland werd het beleggerssentiment zwaar getroffen door de BTW-verhoging op sommige zilveren munten begin 2023.”

Door zilver gedekte exchange-traded funds (ETF’s) blijven ook wegen op de investeringsvraag. Metals Focus zei dat dit marktsegment naar verwachting voor het tweede jaar op rij een netto-uitstroom zal kennen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *