Amerikaanse centrale bank kan beleggers in 2024 verrassen met enorme geldcreatie

Met de financiële wereld die worstelt met uiteenlopende meningen over wat er gaat komen in 2024, waarschuwt Preston Pysh, mede-oprichter van het Investors Podcast Network, dat de Federal Reserve de markten volgend jaar zou kunnen verrassen met enorme geldschepping tijdens een verkiezingsjaar.

Met iets meer dan een maand te gaan in het jaar, is Wall Street sterk verdeeld over de waarschijnlijkheid van een recessie en de reactie van de Federal Reserve daarop.

Enerzijds is Goldman Sachs relatief optimistisch en prijst het een kans van 15% in voor een contractie in de Amerikaanse economie volgend jaar, waarbij ze verwijzen naar een exogene schok, dit volgens de hoofdeconoom van Goldman Sachs, Jan Hatzius. Tegelijkertijd ziet de bank de eerste renteverlaging pas in het vierde kwartaal van 2024.

Aan de andere kant vrezen banken als UBS en Morgan Stanley voor een recessie in 2024, gevolgd door renteverlagingen mogelijk al in de eerste helft van dit jaar. UBS sluit een renteverlaging zelfs niet uit in maart, waarbij de totale verlagingen volgend jaar 275 basispunten zouden bedragen, zei UBS-chief strategist Bhanu Baweja in november tegen Bloomberg.

Volgens Pysh hangen de gebeurtenissen in 2024 sterk af van de reactie van de Federal Reserve.

“Hetgeen weinigen inzien is dat we niet opereren in een vrije en open markt, gezien de alomtegenwoordheid van de centrale banken”, zei Pysh tegen Michelle Makori, Lead Anchor en Editor-in-Chief bij Kitco News. “En afhankelijk van de snelheid en de omvang van de respons van de centrale banken, kunnen interessante dingen gebeuren. Het ziet er in ieder geval niet naar uit dat 2024 een saai jaar zal worden.”

Pysh verwacht een scenario waarin de Fed gedwongen wordt om aanzienlijke renteverlagingen door te voeren, mogelijk al begin 2024.

“Aangezien het een verkiezingsjaar is, zal de snelheid van de respons veel sneller en veel krachtiger zijn, met veel meer omvang van fiat-geldschepping dan wat je zou krijgen in een niet-verkiezingsjaar”, aldus Pysh. “Ze lopen daarbij het risico dat de ruggengraat van het systeem wordt gebroken, met mogelijk catastrofale gevolgen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *