Verschillende factoren zijn verantwoordelijk voor de recente stijging van de goudprijs

De recente winsten van de goudprijs zijn het resultaat van meerdere factoren. Ten eerste geven economische rapporten aan dat de economie in de Verenigde Staten krimpt als gevolg van recente renteverhogingen door de Federal Reserve. Ten tweede heeft de Federal Reserve de notulen vrijgegeven van de laatste FOMC-vergadering waarin de Fed haar huidige renteniveau handhaafde.

Ten derde onthulde een rapport van de World Gold Council intensievere aankopen door centrale banken over de hele wereld, wat resulteerde in een nieuw record voor aankopen in de eerste negen maanden van het jaar. Tot slot beginnen wereldwijde centrale banken, behalve de Federal Reserve, de rentetarieven te verlagen.

Het was een combinatie van al deze genoemde gebeurtenissen die de goudfutures eerder deze week boven de $2000 per ounce duwde.

De World Gold Council heeft haar lijst van goudreserves per land bijgewerkt en onthulde dat veel centrale banken agressief goud aan hun reserves hebben toegevoegd. Gezamenlijk zijn deze aankopen door mondiale centrale banken in een recordtempo toegenomen in de eerste drie kwartalen van 2023, met een totale stijging van 800 ton. Vooral China, Polen en Singapore hebben goud gekocht. Dit tempo ligt ver boven de totale aankopen voor dezelfde periode in 2022.

Zal de Fed de rente eerder dan verwacht verlagen? Dat is momenteel de vraag waar alles om draait.

Vandaag heeft de Federal Reserve haar notulen vrijgegeven van de meest recente FOMC-vergadering. Deze notulen ondersteunden de huidige verwachtingen dat de pauze van de Federal Reserve niet alleen zal verlengd worden, maar nog belangrijker is dat het erop wijst dat de Fed haar agressieve renteverhogingen die begonnen in maart 2022, mogelijk heeft afgerond. Deze verhogingen hebben effectief de Fed funds rate verhoogd van tussen 0 en ¼% naar tussen 5 ¼% en 5 ½%. Verwachtingen van de CME’s FedWatch-tool geven aan dat de waarschijnlijkheid van een pauze in de renteverhoging 94,8% is, gedaald van de waarschijnlijkheid van 99,8% een week geleden.

Als aanvulling op deze positieve ontwikkelingen die de goudfutures boven de $2000 per ounce hebben gebracht, is het feit dat meerdere centrale banken al daadwerkelijk zijn begonnen met het verlagen van de rentetarieven.

In feite is voor het eerst sinds januari 2021 het aantal centrale banken dat de rentetarieven verlaagt groter dan het aantal banken dat renteverhogingen doorvoert. Hoewel het monetaire beleid van de Federal Reserve geen melding maakt van mogelijke renteverlagingen, is het sowieso positief dat veel andere centrale banken de rentetarieven verlagen. Hoewel de ECB haar renteniveau nog niet heeft verlaagd, is de algemene verwachting dat ze hun cyclus van renteverhogingen hebben beëindigd en mogelijk renteverlagingen zullen beginnen in het tweede kwartaal van 2024.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *