Zwitserse goudexport stijgt opnieuw, invloed van Indiaas feestseizoen is duidelijk

De Zwitserse goudexport bereikte het hoogste niveau sinds mei, doordat de export naar India in oktober explodeerde in aanloop naar het feestseizoen in het land, dit volgens recente douanegegevens.

India en China zijn de grootste consumentenmarkten voor het edelmetaal, gedreven door een seizoensgebonden vraag die sterk reageert op de goudprijzen, terwijl Zwitserland ’s werelds grootste goudsmelterij en doorvoerhub is.

Een daling van de goudprijzen voorafgaand aan de hindoeïstische festivals van Dhanteras en Diwali zette juweliers in India aan om voorraden aan te leggen, wat resulteerde in een stijging van 60% in de goudimport van het land in oktober ten opzichte van een jaar eerder, tot een hoogtepunt in 31 maanden, meldde een overheidsbron aan Reuters op maandag.

De sterke festivalvraag naar goud in India ondersteunt ook de prijsverwachting voor het edelmetaal van dit jaar, volgens analisten bij Heraeus. De analisten merkten op dat de vraag naar goud in India tijdens de festivalperiode sterk leek te zijn. “Voorlopige importgegevens laten zien dat de goudimport in oktober jaar-op-jaar met ~50% zou kunnen zijn gestegen tot ~115 ton, wat suggereert dat de festivalvraag naar goud dit jaar sterker was dan in 2022”, schreven ze.

Gedurende de eerste drie kwartalen van 2023 was de vraag naar goud in India jaar-op-jaar 3% lager, volgens de World Gold Council. “Om het niveau van goudconsumptie van vorig jaar te evenaren, moet Q4’23 het sterkste kwartaal voor devraag zijn in twee jaar”, aldus de WGCV. “Met de invoer van oktober toegevoegd aan de vraag tot nu toe, lijkt dit mogelijk, zij het niet waarschijnlijk, aangezien zonder de vraagstimulansen van de novemberfestivals de aanhoudend hoge goudprijzen in India de vraag tot het einde van het jaar zouden kunnen blijven afremmen.”

In een eerdere rapportage merkten de analisten op dat Zwitserse investeerders hun goudvoorraden in oktober met 691.000 ounces verhoogden, of 8% van het totale beheerde vermogen van Zwitserse fondsen, in tegenstelling tot de wereldwijde trend van goud-ETF-verkoop. Heraeus merkte op dat begin november de wereldwijde goud-ETF-voorraden op 87,3 miljoen ounces stonden, een daling van 0,7% op maandbasis. “De redenen voor de schijnbare verandering van strategie kunnen het zachtere beleid van de ECB zijn na de eerste maand zonder renteverhoging in 10 maanden, en een sterk verzwakt macro-economisch beeld dat opkomt in Europa”, schreven ze. “De instroom in Zwitserse ETF’s kan aangeven dat instellingen opnieuw warmlopen voor goud.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *