Europa dreigt in chaos te belanden na bevriezing Duitse overheidsuitgaven na schokkende uitspraak van hoogste rechtbank

Europa, dat al afglijdt naar een stagflatoire recessie, staat op het punt met dezelfde verstikkende bezuinigingen te worden geconfronteerd die het continent ruim tien jaar geleden aan de rand van de afgrond brachten.

Een dag nadat het Duitse constitutionele hof oordeelde dat de beslissing om € 60 miljard aan ongebruikte pandemiefondsen in 2021 over te hevelen naar het Energie- en Klimaatfonds, later omgedoopt tot het Klimaat- en Transformatiefonds (KTF), ongrondwettig en nietig was, heeft de Duitse regering de openbare uitgaven bevroren voor de rest van het jaar. Dit is een klap voor het economische herstel van Europa maar ook voor de inspanningen om de Oekraïense militaire macht te versterken en om de uitstoot van koolstof te verminderen.

De uitspraak van de rechtbank zal de economische kloof tussen Europa, waar de economie al meer dan een jaar stagneert, en de VS, waar de economie in het derde kwartaal met een jaarlijks geannualiseerd percentage van 5% groeide, verder vergroten. De Amerikaanse economie werd gestimuleerd door enorme fiscale stimuleringsmaatregelen, wat leidde tot een begrotingstekort van maar liefst $2 biljoen in 2023.  

De economie van Duitsland, het grootste van Europa, krimpt doordat stijgende energieprijzen een schaduw werpen op het exportgerichte zakelijke model. De regering van kanselier Olaf Scholz rekende op de oude deugdzaamheidsschakelaar – een stroom van uitgaven aan “groene-energieprojecten en technologie”, van chips tot batterijen, om het oude model nieuw leven in te blazen.

Op die manier kon Berlijn, als iemand vroeg waarom Duitsland zijn weg naar een mercantilistische utopie financierde met begrotingstekorten, altijd liegen en zeggen dat het deed wat goed was voor de wereld en eigenlijk niet geïnteresseerd was in een schuld gefinancierde stimulans. Helaas hebben de “Kardinalen van Karlsruhe” dit nu onmogelijk gemaakt. De vraag is nu hoe het nu verder moet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *