Aandelen op beurs van Wall Street weer op het niveau van de dotcom-zeepbel?

Nu de Verenigde Staten een dreigende recessie heeft vermeden, groeit de bezorgdheid dat de aandelenwaarderingen het niveau van de dotcom-zeepbel opnieuw zouden kunnen bereiken. Analisten wijzen op een mogelijke heropleving van de inflatie volgend jaar, waardoor de volgende zet van de Federal Reserve waarschijnlijk een renteverhoging zal zijn. En dat terwijl de financiële markten op een renteverlaging rekenen.

Volgens de analisten zijn Amerikaanse aandelen al flink gewaardeerd, maar marktwaarnemers waarschuwen dat ze nog duurder kunnen worden voordat een kantelpunt wordt bereikt.

De equity risk premium (ERP), een belangrijke indicator die de trailing 12-month earnings yield van de S&P 500 vergelijkt met de Amerikaanse 10-jaarsrente, zweeft momenteel dicht bij nul. Dit suggereert dat aandelen sinds 2002 nog nooit zo duur waren in vergelijking met obligaties.

Traditioneel beweegt de aandelen-obligatieverhouding omgekeerd aan de ERP. Recente trends tonen echter aan dat obligaties het beter doen dan aandelen. Voor aanzienlijk lagere rendementen zijn echter duidelijkere tekenen van een dreigende economische neergang nodig en dergelijke aanwijzingen zijn momenteel niet zichtbaar. Hoewel de economische groei afneemt, zijn er weinig tekenen dat deze binnenkort recessief zal worden, met verschillende betrouwbare leidende datapunten die een positief momentum tonen.

De aandelen-obligatieverhouding staat daarom op het punt om opnieuw te gaan stijgen, waarbij aandelen sterker stijgen dan obligaties en de ERP dreigt nog negatiever te worden. Tijdens de hoogtijdagen van de dotcom-zeepbel in 1999/2000 werd de ERP diep negatief, en er is geen reden om aan te nemen dat een dergelijke situatie niet opnieuw zou kunnen plaatsvinden. Met alle gevolgen van dien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *