Einde van cyclus van renteverhogingen zal koersen van goudmijnaandelen opjagen in 2024

Ole Hansen, Hoofd van de Commodity Strategie bij Saxo Bank, stelt dat het einde van de cyclus renteverhogingen zal leiden tot een daling van de obligatierendementen en van de koers van de dollar, wat op zijn beurt in 2024 de verwachtingen voor goud en mijnbouwaandelen zal doen stijgen.

“Goud daagt opnieuw de belangrijke weerstand boven $2000 uit, waarbij een doorbraak mogelijk een sterke afsluiting van het jaar kan betekenen, vergelijkbaar met wat goud en zilver de afgelopen zes jaar hebben gezien toen de ‘Santa’-rally’s in december een gemiddeld rendement opleverden van 4% in goud en van 7,25% in zilver”, schreef hij.

“Beide metalen hebben de afgelopen maand geprofiteerd van de toegenomen speculatie dat de Federal Reserve het einde heeft bereikt van zijn agressieve renteverhogingsregime, en dat volgend jaar een ommekeer te zien zou kunnen geven, met een volledige renteverlaging van een procent die momenteel in prijs is ingecalculeerd, waarbij de swapsmarkt de eerste verlaging met 25 basispunten uiterlijk in juni verwacht.”

Hansen merkte op dat recente economische gegevens uit de VS en andere economieën zijn visie hebben versterkt dat de renteverhogingen voorbij zijn, en de markten zich nu richten op het moment en het tempo van de aankomende verlagingen.

“We erkennen echter ook dat centrale bankiers deze visie (renteverlaging) niet in het openbaar kunnen uiten, omdat ze het risico lopen het risicosentiment zodanig te verhogen dat de financiële omstandigheden te vroeg worden versoepeld”, zei hij. “Een dilemma dat onlangs duidelijk werd toen Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell gedwongen werd om de dovish koers die volgde op de FOMC-vergadering van 1 november terug te schroeven, toen Powell aanvankelijk een sterk hint gaf dat de Fed klaar is met het verhogen van de rente.”

Hansen merkte op dat deze recente ontwikkelingen de rendementen op de Amerikaanse staatsobligaties sterk naar omlaag heeft geduwd en de Amerikaanse dollarindex naar een dieptepunt voor de afgelopen drie maanden heeft gebracht, terwijl aandelen en andere risicovolle activa opnieuw in koers zijn gestegen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *