Inflatie kan opnieuw versnellen dat is niet bepaald goed nieuws

De signalen zijn al opgedoken dat de inflatie in de VS in 2024 zal nieuw leven worden ingeblazen, waardoor de volgende ingreep van de Federal Reserve waarschijnlijk toch een renteverhoging zal zijn, dit na een relatief lange pauze ingelast door de Amerikaanse centrale bank.

De inflatie onder controle krijgen blijft de belangrijkste macro-economische uitdaging. De financiële markten rekenen op een positieve uitkomst, waarbij wordt verwacht dat de CPI in de VS en Europa de komende 12 maanden een gestage daling tot 2-2,5% zal laten zien.

De Amerikaanse economie moet een recessie vermijden, terwijl Europa en het VK er in kunnen slagen om een zware economische terugval te vermijden. Maar naarmate het economische plaatje duidelijker wordt, is een versnelling van de inflatie – en geen vertraging – is waarschijnlijk de volgende stap van de Fed, ECB en misschien zelfs de BOE een verhoging en geen verlaging van de basisrente.

Aandelen en obligaties zullen een groot neerwaarts risico lopen wanneer de rente inderdaad opnieuw zal verhoogd worden. Dat zou een heuse schok betekenen.

Er zijn minstens drie factoren waar de beschikbare gegevens al aantonen dat de inflatie binnenkort opnieuw zal versnellen:

*Aanhoudend grote fiscale tekorten voeden de bedrijfswinsten, omdat de pandemie nu de dominante motor van bedrijfsprijzen is

*Een hernieuwde opstoot van de inflatie van goederen die nog steeds hoge diensteninflatie versterken

*Een stijgende prijsdruk in China die in toenemende mate zal bijdragen aan de wereldwijde inflatiedruk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *