Productie cocaïne bereikte recordniveau in Colombia (en dat heeft invloed op de oliemarkt)

Colombia heeft een ernstig probleem en dat heet cocaïne. Het Zuid -Amerikaanse land is ’s werelds grootste producent van het verdovende middel en het blijft elk jaar nieuwe recordhoogtes vestigen voor de teelt van coca, het belangrijkste rauwe ingrediënt van het medicijn en voor de productie van cocaïne. Het kantoor van de Verenigde Naties voor drugs en criminaliteit (UNODC) rapporteerde voor 2022 dat de hoeveelheid land die met coca werd gecultiveerd 13% jaar op jaar steeg tot 230.000 hectare.

Die oppervlakte bezit het potentieel om een recordproductie van 1.738 ton cocaïne te produceren. De enorme hoeveelheden benzine die nodig zijn om cocabladeren te behandelen, in combinatie met stijgende cocaïneproductie en hogere olieprijzen, veroorzaakt een forse stijging van de gevallen van oliediefstal in Colombia.

Dit heeft duidelijk een grote invloed op de economisch cruciale olie -industrie van Colombia, die al geconfronteerd wordt met een aanzienlijke onzekerheid en het bestrijden van verhoogd geopolitiek risico.

Stijgende teelt van coca en een hogere cocaïneproductie stimuleren een onverzadigbare vraag naar benzine en andere chemicaliën die nodig zijn om het verdovende middel te produceren. Naar schatting is ongeveer 75 gallons of 284 liter benzine vereist om de ongeveer 440 pond cocabladeren te behandelen die nodig zijn om één kilogram cocaïnehydrochloride te produceren. Gebaseerd op de schatting van de UNODC’s 2022, wat betekent dat 130 miljoen gallons of 492 miljoen liter benzine werd geconsumeerd in 2022 om 1.738 ton cocaïne te produceren.

Deze enorme hoeveelheid benzine in combinatie met stijgende olieprijzen, met de Brentprijs met 3% gestegen sinds het begin van 2023, maakt het extreem duur voor de illegale gewapende groepen van Colombia, die de cocaïnevisie van het Andesland beheersen, om de vereiste volumes benzine te verwerven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *