Grote vraag naar platina in tijdperk van de energietransitie

In een recent interview met Kitco News belichtte Edward Sterck, Hoofd Onderzoek bij het WPIC, de opmerkelijke opleving van platina te midden van de wereldwijde verschuiving naar groene energie. Net als diverse andere grondstoffen plukt platina de vruchten van de toenemende vraag naar duurzame energie, waarbij toepassingen in glasvezel de industriële vraag stimuleren.

Sterck benadrukte dat de windenergiesector gebruikmaakt van op platina gebaseerde glasvezels om rotorbladen lichter en efficiënter te maken.

“Er zijn steeds meer toepassingen voor glasvezels die de industriële vraag blijven stimuleren. De overgang naar groene energie wordt verwacht de platinaprijs op de lange termijn te ondersteunen.”

Volgens het rapport wordt verwacht dat de industriële vraag dit jaar met 317.000 troy ounce zal groeien tot 2.652 miljoen troy ounce, een stijging van 14% ten opzichte van 2022 en het sterkste jaar ooit. Tegelijkertijd is de industriële vraag maar slechts één van de solide pijler binnen de platinamarkt. Het WPIC verwacht dat de vraag vanuit de auto-industrie stijgt naar het hoogste niveau in zes jaar, namelijk 3.262 miljoen troy ounce, een stijging van 14% ten opzichte van vorig jaar.

Hoewel de groeiende markt voor elektrische voertuigen een onrechtstreekse bedreiging vormt voor platina, merkte Sterck op dat hybride voertuigen de neerwaartse risico’s zullen beperken. Hij legde uit dat hybride voertuigen meer platina verbruiken omdat de benzinemotoren die de batterijen opladen op lagere temperaturen draaien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *