Sterke reacties financiële markten op Amerikaanse CPI-cijfers geeft foute signalen

Na de publicatie van de consumentenprijsindex (CPI) voor oktober, die lager uitkwam dan verwacht, ontstond er een opleving op de aandelen- en obligatie-. Deze reactie werd aangewakkerd door het achterliggende idee dat de Federal Reserve de strijd tegen inflatie had gewonnen en dat de cyclus van renteverhogingen voorbij was. Peter Schiff, bekend commoditystrateeg, betoogt echter dat het beweren dat de inflatie overwonnen is uit de lucht is gegrepen .

De consensus was een verwachte stijging van 0,1% in de prijzen vorige maand, maar het werkelijke cijfer was nul. Peter was niet onder de indruk. “Het is één maand. Wie maakt het uit? En het is een door de overheid samengestelde index, dus het is hoe dan ook betekenisloos.”

Hoewel de jaarlijkse stijging van de CPI 3,1% bedroeg, net onder de voorspelling van 3,2%, en de kerninflatie iets onder de verwachtingen uitkwam, zag Wall Street dit als reden tot vreugde en veroorzaakte het een onmiddellijke rally.

Volgens Schiff zijn de markten echter “volledig verkeerd.” Hij wees erop dat de kern-CPI nog steeds dubbel zo hoog is als het Fed-doel van 2%, en er is niets dat erop wijst dat we die kant op gaan. “Alleen omdat we nu op vier staan, betekent niet dat we naar twee gaan. We kunnen net zo goed verdubbelen en teruggaan naar acht. Er is geen reden om te concluderen dat dit de richting is waar we naartoe gaan. Maar zelfs op vier zitten we nog ver boven het Fed-doel van 2%.”

Schiff benadrukte dat zelfs als de prijzen langzamer stijgen, ze blijven stijgen. Hij herhaalde dat de reactie op de CPI-gegevens niet betekent dat de Federal Reserve de strijd tegen inflatie heeft gewonnen, en dat we ons eigenlijk in het proces van bodemvorming bevinden.

De sterke daling van de dollar na de publicatie van het CPI-rapport is volgens Schiff een van de redenen waarom de markten geloven dat de Fed zal toegeven aan renteverlagingen. Hij wijst echter op de paradox dat de markten dollars wilden toen inflatie een probleem was en de Fed het bestreed. Nu geloven ze dat de Fed wint, en daarom daalt de dollar. Schiff concludeert dat de markten de aard van inflatie niet begrijpen en dat de strijd tegen inflatie een voortdurende uitdaging is voor de Federal Reserve.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *