Vertragende economie wijst in de richting van lagere rentevoeten (en daar profiteert de goudprijs van)

Vrijdag daalde de S&P Global Flash U.S. manufacturing PMI-gegevens naar 49,4, vergeleken met de herziene lezing van oktober van 50,0. Volgens de consensusverwachtingen hadden economen inderdaad ook gerekend op onveranderde lezing van 49,9.

De activiteit binnen de maakindustrie is gedaald naar een dieptepunt van drie maanden, aldus het rapport.

Ondertussen blijft de PMI van de dienstensector in het uitbreidingsgebied, met een stijging naar 50,8 ten opzichte van de lezing van oktober van 50,6. De gegevens overtroffen de verwachtingen, omdat de consensusverwachtingen rekenden op een vrijwel onveranderde lezing van 50,4.

Volgens het rapport is de activiteit binnen de dienstensector gestegen naar een hoogtepunt voor de afgelopen vier maanden.

Lezingen boven de 50 in dergelijke diffusie-indexen worden beschouwd als een teken van economische groei. Hoe verder een indicator boven of onder de 50 is, hoe groter of kleiner het tempo van verandering.

De goudmarkt vertoonde enige hernieuwde koopmomentum voorafgaand aan het rapport, en de gemengde gegevens blijven enige steun bieden. December-goud futures werden voor het laatst verhandeld boven $2.000 per ounce,ofwel het nog onzeker is of de kaap van $2.000 nu definitief werd doobroken.

Hoewel de economische activiteit in de VS zich op neutraal terrein bevindt, zei Siân Jones, hoofdeconoom bij S&P Global Market Intelligence, dat de omstandigheden dichter bij de verwachtingen van de Federal Reserve komen nu de arbeidsmarkt en de inflatie tekenen van afkoeling vertonen.

“Bedrijven verminderden de werkgelegenheid voor het eerst in bijna drieënhalf jaar als reactie op de bezorgdheid over de economische vooruitzichten. Het banenverlies heeft zich uitgebreid buiten de maakindustrie, aangezien dienstverlenende bedrijven in november een hernieuwde daling van het personeel aangaven, omdat er naar kostenbesparingen werd gezocht,” zei Jones in het rapport.

Tegelijkertijd merkte de econoom op dat de druk op de inflatie ook begint af te nemen.

“De inflatie van inputprijzen zwakte opnieuw af, waarbij de kosten in het langzaamste tempo in meer dan drie jaar stegen. Het effect van de stijging van de olieprijzen lijkt te verminderen in de maakindustrie, waar het tempo van de kosteninflatie opmerkelijk vertraagde. Hoewel ze enigszins steeg, bleef de inflatie van de verkoopprijzen beperk ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen drie jaar en was consistent met een stijgingspercentage dicht bij het Fed-doel van 2%,” aldus Jones.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *