Uraniumprijzen zijn fors gestegen, drie factoren stimuleren de vraag naar uranium

Uraniumprijzen zijn fors gestegen, waarbij sommige beurzen spotprijzen tonen van $80 per pond. De prijzen zijn ook dit jaar al met meer dan 68% gestegen, en volgens een investeringsmaatschappij is er nog veel potentieel op de markt nu landen streven naar de bouw van meer kernreactoren.

De Sprott Physical Uranium Trust (TSX: U.UN, U.U) bereikte deze week een belangrijke mijlpaal, met beheerd vermogen (AUM) dat steeg tot boven de $5 miljard. John Ciampaglia, Chief Executive Officer van Sprott Asset Management, zei in een interview met Kitco News dat hoewel het bedrijf bullish is geweest over uranium, de groei van het trustfonds de verwachtingen heeft overtroffen.

Het trustfonds werd voor het eerst gelanceerd in de zomer van 2021 met een AUM van $630 miljoen. Tegelijkertijd merkte het bedrijf op dat binnen die tijd de eenheidsprijs van het trustfonds met meer dan 100% is gestegen, terwijl liquiditeit en handelsvolumes gestaag zijn verbeterd.

Hoewel de uraniummarkt volatiel kan zijn, verwacht Ciampaglia dat de prijzen blijven stijgen naarmate de vraag toeneemt.

“Hogere prijzen zijn de enige manier om nieuwe aanvoer te stimuleren,” zei hij. “Bij $100 krijg je waarschijnlijk de meeste brownfield-projecten weer online. Maar dat is waarschijnlijk niet genoeg om greenfield-projecten te financieren,” zei hij. “De wereld moet nieuwe uraniumvoorraden vinden om aan toekomstige vraag te voldoen.”

Ciampaglia zei dat lage uraniumprijzen sinds 2021 veel mijnen hebben doen sluiten, waardoor een verloren decennium van aanbod moet worden ingehaald. Wat betreft hoe groot het tekort is, zei Ciampaglia dat de markt de komende jaren 1,5 miljard pond uranium zal moeten kopen naarmate nieuwe energiecentrales online komen.

“We moeten in feite onze primaire productie in de komende 20 jaar ongeveer verdubbelen om aan de verwachte vraag te voldoen,” zei hij.

Ciampaglia zei dat Sprott drie factoren ziet die de lange termijn vraag naar uranium stimuleren. De belangijkste factor is de voortdurende overgang naar groene energie, waarbij landen op zoek zijn naar alternatieve energiebronnen en afstappen van fossiele brandstoffen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *