Goudmarkt wordt steeds gevoeliger voor data over het bruto binnenlands product (bbp) en inflatie in de VS

Met een hernieuwde focus op het monetair beleid van de VS zal de goudmarkt in de toekomst gevoeliger worden voor Amerikaanse gegevens over het bruto binnenlands product (bbp) en inflatie. Hoewel wordt verwacht dat de Amerikaanse economie een grote groei heeft laten zien in het derde kwartaal, zijn er toenemende zorgen over een tragere activiteit in het vierde kwartaal. Tegelijkertijd wordt verwacht dat de langzamere groei de inflatie zal blijven afremmen.

Markten zullen ook letten op een reeks sprekers van centrale banken op dinsdag, terwijl voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve de week zal afsluiten met zijn deelname aan een “fireside chat” getiteld “Navigating Pathways to Economic Mobility” op Spelman College in Atlanta.

In recente opmerkingen heeft Powell vrij duidelijk aangegeven dat de rentetarieven in restrictief gebied zullen blijven, omdat de inflatie nog steeds niet onder controle is.

Echter, energieprijzen en de OPEC+ vergadering deze week zouden een potentiële wildcard voor de inflatie kunnen zijn.

Er wordt verwacht dat het oliekartel nieuwe productiebeperkingen zal aankondigen, maar als deze de verwachtingen niet waarmaken, zouden de olieprijzen hun huidige neerwaartse trend voortzetten.

Daniel Ghali, senior grondstoffenstrateeg bij TD Securities, zei dat lagere olieprijzen op korte termijn enige steun kunnen bieden voor goud. Hij legde uit dat lagere energieprijzen de Federal Reserve wat ruimte zullen geven om zijn huidige verstrakkingsneiging te verlichten.

Ghali zei echter dat hij niet verwacht dat de goudprijzen binnenkort nieuwe piekprijzen zullen bereiken. Hij merkte op dat Aziatische en opkomende marktvraag nog steeds steun biedt voor het edelmetaal, maar voegde eraan toe dat goud vast blijft zitten omdat westerse beleggers het blijven vermijden.

“We verwachten dat westerse beleggers de goudmarkt zullen blijven negeren totdat de VS in de eerste helft van volgend jaar in een recessie belanden, wat de Federal Reserve dwingt om de rentetarieven agressief te verlagen,” aldus Ghali.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *