Goudprijs probeert vaste voet aan de grond te krijgen boven $2.000 (en renteverlagingen kunnen een handje komen toesteken-

De goudprijs steeg maandag naar het hoogste punt in meer dan zes maanden, nadat de Amerikaanse dollar verzwakte en nadat bij de beleggers de overtuiging groeit investeerders dat de Federal Reserve klaar is met renteverhogingen.

Spotgoud bereikte eerder op de dag een hoogste punt op 16 mei van $2.017,82, meldde Reuters. Goudfutures voor december bereikten $2.018,9, het hoogste niveau sinds 27 oktober, dit volgens CNBC.

De dollarindex, een maatstaf voor de dollar ten opzichte van de belangrijkste valuta’s, stond 0,13% lager, omdat de markten een kans van meer dan 90% inschatten dat de Fed de rente tijdens de volgende twee vergaderingen zal handhaven.

De FedWatch Tool van CME toont een kans van 25% op een verlaging al in maart.

Een zwakkere dollar en lagere rentetarieven worden door marktwaarnemers vaak aangemerkt als een belangrijke factor om een stijging van de goudprijs te bewerkstelligen.

Analisten van Goldman Sachs zeiden zondag in een rapport over de vooruitzichten voor de edelmetalen in 2024 dat de glans van goud stilaan terugkeert.

“Het toekomstige potentiële opwaartse potentieel van de goudprijs zal nauw verbonden zijn met de Amerikaanse reële rente en de bewegingen van de dollar, maar we verwachten ook dat de aanhoudend sterke consumentenvraag uit China en India, samen met de aankopen van de centrale banken, de neerwaartse druk van opwaartse groeiverrassingen en renteverlagingen zal compenseren,” ze zeiden.

Analisten van de Bank of America zeiden intussen in een rapport dat het basisscenario van het grondstoffenteam was dat goud vanaf het tweede kwartaal van 2024 in waarde zou stijgen, omdat de reële rente omlaag wordt gedrukt door de renteverlagingen door de Fed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *