Herfinanciering van de Amerikaanse staatsschulden dreigt volgend jaar een zware dobber te worden

Maar liefst 7,6 biljoen dollar aan rentedragende Amerikaanse staatsschulden zullen binnen een jaar aflopen en de herfinanciering daarvan zal een zware opgave worden.

Dat bedrag vertegenwoordigt 31% van alle uitstaande Amerikaanse staatsschulden, wat de opwaartse druk op de rente vergroot.

Dat is nog steeds minder dan in 2020, toen schulden die binnen een jaar afliepen een aanzienlijk groter aandeel uitmaakten.

Volgens een analyse van vermogensbeheerder Apollo zal bijna een derde van alle uitstaande Amerikaanse staatsschulden de komende twaalf maanden aflopen.

Uit een grafiek die in september door hoofdeconoom Torsten Sløk werd gedeeld, blijkt dat het aandeel van de Amerikaanse staatsschuld dat binnen een jaar of minder zal aflopen, gestaag is gestegen naar het niveau van het pandemietijdperk en nu 31% bedraagt.

In termen van dollarbedrag is dat 7,6 biljoen dollar, een hoogtepunt dat we sinds begin 2021 niet meer hebben gezien, en het is een bron van opwaartse druk op de Amerikaanse rentetarieven, voegde hij eraan toe.

Bovendien is de op korte termijn aflopende staatsschuld goed voor ruim een kwart van het Amerikaanse bbp. Dit ligt echter onder de piek van 2020, toen het een aanzienlijk groter aandeel uitmaakte.

De schatting komt op het moment dat de federale tekorten de afgelopen jaren zijn geëxplodeerd, waardoor het niveau van de Amerikaanse schulden sterk is gestegen. Het ministerie van Financiën heeft net in het derde kwartaal voor $1 biljoen aan obligaties geveild.

De Amerikaanse schuld die volgend jaar vervalt, zou kunnen blijven stijgen, nadat het ministerie van Financiën begin november zijn laatste verklaring van de aflossing op kwartaalbasis had uitgegeven. Tegen de verwachtingen in besloot het departement om in de toekomst meer te leunen op de uitgifte van kortlopende staatsobligaties en de verkoop van langerlopende obligaties te vertragen.

Ondertussen zijn de leenkosten de afgelopen anderhalf jaar enorm gestegen, omdat de Federal Reserve een agressieve verkrappingscampagne is begonnen, waardoor de kosten van de staatsschulden zijn gestegen. Ondanks dat ze in november scherp daalden, blijven ze ruim boven het niveau van een jaar geleden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *