“Global South Central Banks” ondersteunen de goudprijs

De “Global South Central Banks” vormen een belangrijke bron van vraag naar goud en dragen bij aan de recente prijsstijging. Deze centrale banken hebben in de afgelopen maanden hun goudreserves vergroot. Vooral in China wordt goud gebruikt als diversificatie in reële activa, samen met olie. Maar ook andere landen uit het zuiden doen hun duit in het zakje.

Société Générale merkt op dat de heterogene coalitie van landen in de “Global South” naar verwachting zal doorgaan met het verminderen van het gebruik van de dollar, wat een verdere impuls aan de goudprijs zou geven.

Met geopolitieke spanningen die wegen op de markten, verwachten analisten van SocGen dat de euro en Europese aandelen relatief goedkoop zullen blijven, tenminste totdat signalen opduiken dat er onderhandelingen op til zijn om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne. En dat in een zwakke, zij het niet-recessieve economie, geplaagd door een kerninflatie die hardnekkiger dan verwacht standhoudt.”

Deze combinatie van factoren worden gezien als gunstig voor goud in 2024. SocGen-analisten zien de recente doorbraak boven $2.000 als het begin van een grotere rally, waarbij de goudprijzen naar verwachting rond de $2.200 per ounce zullen blijven gedurende het grootste deel van 2024.

Het huidige aandeel van 5% in goud in de portefeuille van de bank blijft onveranderd ten opzichte van het vierde kwartaal. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *