Goudmarkt luistert niet meer naar de Fed, goudprijs zet piek neer boven $2.100

We zijn het laatste stukje van 2023 ingegaan en de goudprijs piekte maandag boven het niveau van $2.100 aan het begin van een drukke week voor economische data.

Met name het Amerikaanse loonlijstrapport van vrijdag moet solide genoeg zijn om het economische zachte landingsscenario te ondersteunen, maar niet zo sterk dat het de kans op versoepeling in gevaar brengt. De gemiddelde prognose is dat het aantal nieuwe jobs  met 180.000 zal stijgen, terwijl de werkloosheid stabiel blijft op 3,9%.

Het geduld van de beleggers werd uiteindelijk beloond, nu de ware glans van goud weer begint te schijnen. Na in november een recordmaand te hebben afgesloten, heeft het edelmetaal sindsdien nogmaals nieuwe recordhoogtes neergezet, waarbij de futures voor februari vorige week rond de $2.090 per ounce eindigden. Het edelmetaal sloot de week af met een gezonde winst van ruim 4%.

De goudprijs is omhoog gestuwd omdat de markten al in maart een eerste mogelijke renteverlaging inschatten. Aan het begin van de week zagen de markten een kans van grofweg 25% op een renteverlaging tegen het einde van het eerste kwartaal van 2024. Afgelopen weekend zijn die verwachtingen gestegen naar 52,5%.

Het is ook interessant dat de markt niet meer naar de verklaringen van de centrale bank luistert, aangezien Fed-voorzitter Powell vrij duidelijk heeft gemaakt dat de rente voorlopig niet zal veranderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *