BIS waarschuwt dat de strijd tegen inflatie nog niet gestreden is

De mondiale overkoepelende organisatie van de centrale banken, de BIS, versoepelde haar harde standpunt ten aanzien van de inflatie en noemde de recente vooruitgang in de strijd tegen de inflatie bemoedigend, maar benadrukte dat de centrale banken nog niet uit de problemen zijn.

De mondiale economische gegevens beginnen een duidelijke trend te laten zien dat de inflatiepieken veroorzaakt door het economisch herstel na de COVID-19-pandemie en de piek in de energieprijzen – in de achteruitkijkspiegel te zien zijn.

De geldmarkten prijzen renteverlagingen van zowel de Amerikaanse Federal Reserve als de Europese Centrale Bank volgend jaar van ruim 100 basispunten in, en hebben de verwachte timing van de eerste stappen naar voren verschoven naar de eerste helft van 2024.

Het tempo van die verschuiving heeft sommige beleidsmakers een ongemakkelijk gevoel gegeven, en voor de Bank for International Settlements is het zaak om waakzaam te blijven.

“De vooruitzichten zijn verbeterd, maar het belangrijkste punt dat we in gedachten moeten houden is dat we nog niet uit de problemen zijn en dat een deel van de klus nog moet worden geklaard”, zei Claudio Borio, hoofd van de monetaire en economische eenheid van BIS.

Centrale banken bleken bijzonder agressief te zijn in het terugdringen van de inflatie, voegde Borio eraan toe, maar in een verder teken van de verzachtende retoriek binnen de BIS zei hij dat de centrale bankiers ‘flexibel en wendbaar’ moeten zijn als een vertragende wereldeconomie dit vereiste.

De kredietrisico’s als gevolg van de enorme stijging van de financieringskosten moeten nog duidelijk worden, zei hij, hoewel de afgemeten reactie van de markten op de stijging van de spanningen in het Midden-Oosten in oktober na de aanval van Hamas op Israël op zich geruststellend was.

In het kwartaalrapport van de BIS, vaak de centrale bank van de centrale bankiers genoemd, werd een aantal specifieke kwesties in de mondiale financiële wereld aan het licht gebracht.

Eén daarvan was een deel van markt voor consumentenkrediet dat bekend staat als buy-now-pay-later, of BNPL, en dat de afgelopen jaren in populariteit is toegenomen.

De BIS zei dat BNPL, dat relatief klein blijft en op zich geen bedreiging vormt voor het bredere financiële systeem, floreerde dankzij de zeer lage rentetarieven.

“Het valt nog te bezien hoe goed dit segment van de markt het zal doen in deze veel uitdagendere omgeving”, aldus Hyun Song. Shin, hoofd onderzoek bij de BIS.

In bredere zin herhaalde Borio dat het tijdperk van de ultralage rentetarieven achter ons ligt, hoewel er duidelijk sprake is van onzekerheid over de vraag wanneer de markten en centrale bankiers denken dat de rente zal verlaagd worden.

De centrale banken zijn zich terdege bewust van de risico’s en zullen de rente hoog houden zolang dat nodig is om de inflatie omlaag te krijgen”, aldus Borio. “We zullen nog zien hoe lang dat precies zal moeten zijn”.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *