TD Securities verwacht gemiddelde goudprijs van $2.100 in 2024

Bart Melek, hoofd grondstoffenstrategieën bij TD Securities, verwacht dat de goudprijs in het tweede kwartaal van 2024 gemiddeld $2.100 zal bedragen, waarbij grote aankopen door de centrale banken als een belangrijke katalysator zullen fungeren bij het opjagen van de goudprijs.

Volgens een recent onderzoek van de World Gold Council is 24% van alle centrale banken van plan hun goudreserves in de komende twaalf maanden te vergroten, omdat ze steeds pessimistischer worden over de Amerikaanse dollar als reservemunt.

“Dit betekent een potentieel hogere vraag vanuit de officiële sector in de komende jaren”, aldus Melek.

Een mogelijke beleidswijziging door de Fed in 2024 zou ook op de planning kunnen staan, voegde hij eraan toe. Lagere rentetarieven hebben de neiging de dollar te verzwakken en een zwakkere dollar maakt goud goedkoper voor internationale kopers, waardoor de vraag toeneemt.

De Fed begon haar gestage stroom renteverhogingen in maart 2022, toen de inflatie naar het hoogste niveau in veertig jaar steeg, waardoor de aantrekkingskracht van goud afnam.

Hogere rentetarieven hebben een negatieve invloed op de vraag naar goud, dat geen rente betaalt, omdat activa zoals obligaties lucratiever worden vanwege hun hogere rendementen.

Op 29 november zei Fed-gouverneur Christopher Waller dat hij een versoepelingsbeleid voor ogen had als de inflatiecijfers de komende drie tot vijf maanden blijven afnemen, wat analisten ertoe aanzet een piek in de goudprijs te voorspellen.

Terwijl Fed-voorzitter Jerome Powell vrijdag de verwachtingen voor agressieve renteverlagingen terugschroefde, gaven zijn opmerkingen aan dat de Fed voorlopig misschien wel klaar is met de renteverhogingen.

“Wij geloven dat de belangrijkste factoren die goud in 2024 stimuleren renteverlagingen door de Amerikaanse Fed, een zwakkere Amerikaanse dollar en hoge niveaus van geopolitieke spanningen zullen zijn”, aldus BMI, een onderzoekseenheid van Fitch Solutions, in een recente notitie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *