Er is nog ruimte genoeg voor hogere goudprijzen (zegt ook Ewa Manthey van ING)

Goudprijzen zullen in 2024 nieuwe recordkoersen neerzetten, waarbij ze worden gestimuleerd door een verzwakkende Amerikaanse dollar- en Fed-tariefverlagingen. Dat is volgens Ewa Manthey, strateeg grondstoffen bij ING, het scenario voor 2024.

“Gold heeft zich in het laatste kwartaal van het jaar flink herpakt, aangezien de vraag naar veilige vluchthavens is toegenomen en te midden van de groeiende overtuiging dat de Federal Reserve volgend jaar de tarieven zal verlagen,” schreef Manthey.

“Hoewel de bezorgdheid over een breder conflict in het Midden -Oosten nu stilaan is weggeëbd, heeft het goud goed standgehouden en steun gekregen van een zwakkere Amerikaanse dollar en lagere dividendrendementen, waarbij de goudprijs begin december een nieuw recordhoogte bereikte,” gezegd. “We verwachten dat de goudprijs volgend jaar boven het niveau van $ 2.000 blijven.”

Mathey ziet dus nog brood in de edelmetalen:”Wij geloven dat het Fed -beleid de sleutel zal blijven tot de vooruitzichten voor goudprijs in de komende maanden,” zei ze, en merkte op dat de kracht van de dollar en historisch hoge tarieven het grootste deel van het jaar op goud hebben gewogen.

“De laatste Amerikaanse gegevens toonden de inflatie en de arbeidsmarkt afkoelt, met markten die nu een kans van 50% in prijzen op een tariefverlaging in maart en 100% kans voor een verlaging in mei,” zei ze. “Onze Amerikaanse econoom verwacht dat het uitgangspunt voor het verlagen van de Fed -tarief in mei zal zijn en voorspelt in totaal 150 bp aan tariefverlagingen, met nog eens 100 bp begin 2025. Dit zou de beweging van de goudprijs naar omhoog moeten ondersteunen.”

Maar niet alles ondersteunt de goudmarkt, omdat sommige gebieden van die markt nog steeds achterblijven, met name ETF’s, die uitstromen blijven registreren.

“Het totale aantal goudbezit in met Bullion gesteunde ETF’s is dit jaar blijven dalen, ondanks de stijgende spotprijzen,” schreef Manthey. “Hoewel Global Gold ETF -uitstromen in oktober doorgingen, waren ze in een langzamer tempo dan in september. Jaar-tot-date, wereldwijde uitstromen bedroegen $ 13 miljard, gelijk aan een daling van 225 ton in belangen. ”

Ze zei dat gegevens van de World Gold Council (WGC) aantoonden dat het leeuwendeel van deze uitstromen afkomstig was van Europese en Noord -Amerikaanse fondsen, terwijl de investeringsvraag in andere delen van de wereld sterker was.

“Kijkend naar 2024, geloven we in een heropleving van beleggersbelang in het edelmetaal en in een terugkeer naar een netto -instroom zullen zien gezien hogere goudprijzen waarschijnlijk zullen zijn naarmate de Amerikaanse rentetarieven dalen,” zei Manthey.

Andere gebieden van de markt zijn echter al verschoven in positieve richting. “De netto long-positionering, die het sentiment weerspiegelt op de goudmarkt, werd positief in de tweede helft van oktober naarmate de spotprijzen stegen te midden van het uitbreken van het conflict van Israël-Hamas,” merkte ze op. “De comex netto-long posities stegen met137% maand op maand tot 29 oktober, ondersteund door de toename van geopolitieke zorgen.”

In vergelijking met de positionering in 2019 en 2020 zei ze dat de algehele positionering in 2023 er neutraal uitziet. “Dit suggereert dat er nog steeds voldoende ruimte is voor speculanten om in 2024 aan hun netto lang toe te voegen en de goudprijzen nog hoger te pushen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *