Centrale banken blijven sterke factor achter stijging van de goudprijs

Centrale banken vertegenwoordigen een van de sterkste sectoren aan de vraagzijde op de goudmarkt, waarbij in 2023 ongetwijfeld een nieuw record zal gevestigd worden wat hun aankopen betreft.

“Centrale banken kochten ongeveer 800 ton goud gedurende de eerste drie kwartalen van 2023, 14% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit volgens de gegevens van de WGC,” zei ze.

“Dit was zonder meer een recordbedrag van goudaankopen voor een periode van negen maanden, omdat geopolitieke zorgen centrale banken ertoe aanzetten hun toewijzing naar veilige activa te vergroten.”

Ewa Manthey, strateeg grondstoffen bij ING,  zei dat de vraag van de centrale banken naar goud de goudprijs in staat stelde de tegenwind te doorstaan vanwege de stijgende obligatierendementen en een sterke Amerikaanse dollar in 2023. Zij gelooft dat de centrale banken in 2024 aan hetzelfde tempo goud zullen blijven kopen.

“We verwachten dat centrale banken kopers blijven en in 2024 de aankopen van het jaar voordien zullen benaderen of zelfs overtreffen vanwege geopolitieke spanningen en het economische klimaat,” zei ze. “Deze voortdurende aankopen van de centrale bank te midden van een sterkere investeringsvraag maakt dat de goudprijs in 2024 kan blijven stijgen.

Al deze factoren dragen bij aan de visie van ING dat de goudprijs het opwaartse traject zal voortzetten, met in 2024 nieuwe recordprijzen tot gevolg.

“We verwachten dat de goudprijs volgend jaar nieuwe hoogtepunten zal bereiken en gemiddeld $ 2.100/z in 4Q, met een gemiddelde van 2024 van $ 2.031/oz in de veronderstelling dat de Fed haar rentetarieven begint te verlagen in het tweede kwartaal van volgend jaar.

Manthey ziet het Amerikaanse monetaire beleid en potentiële USD -kracht als de belangrijkste neerwaartse risico’s voor goud volgend jaar, waarbij de geopolitiek potentiële daarentegen rugwind zal bieden voor het edelmetaal. “Het hogere-langere verhaal zou een sterkere dollar kunnen zien voor langere en zwakkere goudprijzen,” zei ze. “Ondertussen is geopolitieke instabiliteit een belangrijk opwaartse risico voor de goudmarkt in 2024.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *