De vooruitzichten van Carmignac voor 2024: na de weerstand komt nu de afrekening

De maand december is traditioneel de maand dat de eindejaarslijsten op de beleggers worden losgelaten. De Franse zakenbank Carmignac heeft haar voorspellingen alvast gereed. De focus zal in 2024 op de economie komen te liggen, dat stelt Raphaël Gallardo als hoodeconoom van Carmignac. Het kan ons inziens geen kwaad om eens van nabij te kijken naar wat Gallardo voorspelt.

In de eerste helft van 2024 zal de wereldeconomie de reële-renteschok naar verwachting van Gallardo het hoofd kunnen blijven bieden, maar in de tweede helft van het jaar zullen de buffers opraken en zal de recessie eindelijk toeslaan.

Doordat de schuldverhoging na de coronacrisis op een halterstrategie is gaan lijken als gevolg van de oplopende staatsschulden en ondoorzichtige constructies met particulier kapitaal, zijn de financiële markten zich des te minder bewust van het onderliggende cyclische risico.

Immigratie en de veerkrachtige activaprijzen (woningen, aandelen) waren tot nu toe de belangrijkste pijlers van de zachte landing. Maar populistische politici zullen daar handig op inspelen en een inflatieverhogend beleid gaan voeren zodra ze de kans krijgen.

In China zouden de gespreide fasen van fiscale stimulering en liquiditeitsinjecties voldoende moeten zijn om de groei in het eerste halfjaar te stabiliseren, al kan dit stapsgewijze beleid het risico van schulddeflatie niet wegnemen. Er is een holistische oplossing nodig voor de hoge schuldenlast, maar die wordt om politieke redenen tegengewerkt.

In de huidige dualistische situatie die is ontstaan door de historisch hoge beleidsrente en de terugkeer van het prijsvormingsmechanisme, is het selecteren van staatsobligaties met de juiste looptijden net zo belangrijk als het voorspellen van de marktrichting.

Gemeten naar hun risicogewogen rendement behouden de kredietmarkten hun koppositie, maar door de macro-economische tegenwind in het tweede halfjaar zal de obligatieselectie een nog grotere rol gaan spelen.

Men verwacht een diversificatie van de rendementsbronnen van aandelen, waardoor een meer gedetailleerde factorallocatie nodig is bij het samenstellen van een portefeuille. Winstgroei is een sterke rendementsbron van aandelen, maar de volatiliteit van die winsten zal ook een belangrijke rol spelen.

Die diversificatie zal bij uitstek zichtbaar worden in de opkomende markten, dankzij de lagere Amerikaanse dollar en de stabilisatie van de Chinese economie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *