Amerikaans banenrapport is opgeklopt en geeft een verkeerd beeld

Volgens het laatste banenrapport van het Bureau of Labor Statistics (BLS) voegde de Amerikaanse economie 199.000 nieuwe banen toe in november en daalde het werkloosheidspercentage tot 3,7%. Dit werd algemeen gezien als een “sterk” banenrapport. Volgens een reguliere analist portretteert de werkgelegenheidsgegevens van november een economie die versoepelt in de richting van een zachte landing en is van een recessie geen sprake.

De mainstream media spraken van goed banenrapport. Het was niet sterk genoeg om de Federal Reserve in de richting van een nieuwe renteverhoging te duwen. Aan de andere kant was het niet zwak genoeg om de bezorgdheid over een recessie te doen toenemen. Maar de bekende econoom Peter Schiff sprak over een “Goldilocks Fairytale.”

Ondanks alle hype zei Schiff onomwonden: “Dit is geen goed aantal, wat ze ook mogen beweren.”

Peter wees erop dat de ADP privé -loonadministratiegegevens die eerder vorige week werden vrijgegeven, slechter waren dan verwacht.

De schatting voor het ADP -rapport was 123.000 nieuwe banen in de particuliere sector en het aantal kwam uiteindelijk uit op maar 103.000. Bovendien verloor de economie 15.000 productiebanen.

Dat zijn volgens Schiff goedbetaalde banen. Waarschijnlijk hebben de mensen die hun productiebaan verloren een paar parttime banen in een restaurant of in een hotel gevonden, maar ze zijn er in ieder geval financieel op achteruit gegaan. Maar veel van die mensen hebben twee of drie banen nodig, en dat is dan het verhaal van deze zogenaamde sterke arbeidsmarkt-mensen waarbij goede banen vervangen worden door meerdere slechte banen. “

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *