Bank of America ziet eerste renteverlagingen van zowel de Fed als de ECB ergens aan het eind van het tweede kwartaal 2024

Bank of America ziet een zachte landing in de VS waarschijnlijk en dat is natuurlijk geen verrassing. De analisten van de bank zien de eerste renteverlagingen van zowel de Fed als de ECB ergens aan het eind van het tweede kwartaal. De BofA hanteert een vork in de basisrente tussen de euro en de USD van 1,15 eind 2024 en verwacht dat de rente op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties op 31 december 4,25% zal bedragen.

Ook tegen het einde van het tweede kwartaal normaliseert de rentecurve volgens BofA, wat wil zeggen dat ze weer positief zal worden. De rente op 10-jarige Bunds daalt naar verwacht tot 2,10% en de bank is tamelijk optimistisch over Europese obligaties. Ze zijn wat voorzichtiger ten aanzien van Amerikaanse obligaties, omdat ze bang zijn voor het risico van een groot aanbod aan obligaties. Terugkomend op Europa zou de economische groei zwak moeten blijven, maar een diepe recessie wordt niet verwacht.

De uitdaging met betrekking tot de rentetarieven zou zich in Japan situeren. Volgens de BoJ zal de BoJ naar verwachting een einde maken aan de Yield Curve-controle (YCC) en het negatieve rentebeleid (NIRP). Dit is waar mogelijk de volatiliteit op de obligatiemarkt vandaan zou kunnen komen.

Een ander onderwerp waarover makelaars het met elkaar oneens lijken te zijn, zijn de vooruitzichten voor productiviteitswinst gekoppeld aan AI. JP Morgan verwacht op zijn best een groei van 0,5% in de VS, terwijl Goldman Sachs stelt dat de productiviteitswinst van AI voor Amerikaanse bedrijven een dubbelcijferige winst per aandeel kan opleveren.

Misschien nog belangrijker, en zoals eerder vermeld, zijn er in 2024 verkiezingen in landen die 80% van de mondiale marktkapitalisatie, 60% van het mondiale bbp en 40% van de wereldbevolking vertegenwoordigen. En dat zorgt uiteraard voor heel wat onzekerheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *