Spot goudprijs steeg naar record na gematigde opmerkingen van de Fed

De goudprijs schoot enkele weken geleden in ijltempo voorbij de vroegere recordprijs ooit, opgetekend midden in de pandemie, dankzij de groeiende verwachting voor renteverlagingen in de VS begin volgend jaar, ondanks pogingen van de Federal Reserve om het optimisme te temperen.

Het edelmetaal steeg die bewuste maandag tijdens de vroege handel met meer dan 3% en overtrof daarmee het vorige recordniveau van 7 augustus 2020, voordat het grootste deel van deze winsten weer teniet werd gedaan.

De rally bij de edelmetalen die sinds begin oktober aan de gang is, kreeg vorige week vrijdag een extra boost toen de opmerking van Fed-voorzitter Jerome Powell dat het monetair beleid zich ver in restrictief gebied bevindt een duik in de dollar en de rente op staatsobligaties veroorzaakte, wat positief was voor het goud.

Powell probeerde vervolgens het optimisme over de renteverlagingen terug te dringen, waarbij hij waarschuwde dat het voorbarig zou zijn om met vertrouwen te concluderen dat we een voldoende restrictief standpunt hebben bereikt, of om te speculeren over wanneer het beleid zou kunnen versoepelen. Desondanks zien de swapmarkten nu een kans van meer dan 50% op een verlaging in maart en prijzen ze een verlaging in mei volledig in.

Er heeft een grote momentumverschuiving plaatsgevonden op de goudmarkt, zegt Chris Weston, hoofd onderzoek bij Pepperstone Group Ltd. Amerikaanse werkloosheidscijfers later deze week zouden echter een element van neerwaarts risico voor het goud kunnen vormen. Tegenvallende cijfers over de tewerkstelling zouden renteverlagingen verder naar de toekomst kunnen verschuiven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *