Nog niet alle lichten staan op groen voor een verdere stijging van de goudprijs

De goudprijs is met ongeveer 15% gestegen ten opzichte van het dieptepunt begin oktober. Het goud profiteerde in eerste instantie van een golf van aankopen van grote beleggers op zoek naar veilige havens na de Hamas-aanval op Israël. Vervolgens kreeg de rally de afgelopen weken een extra impuls door de groeiende verwachting van Amerikaanse renteverlagingen. Het werd versterkt door een daling van 60 basispunten in de rente op Amerikaanse 10-jaars staatsobligaties en een daling van bijna 3% in een graadmeter voor de dollar in november.

Ook de aandelen van goudzoekers stegen. Newmont Corp. steeg in Sydney met maar liefst 3,6%, terwijl Northern Star Resources Ltd. maar liefst 5,3% steeg. Zijin Mining Group Co. steeg in Hong Kong met maar liefst 6,4%.

De scherpe beweging begin maandag leek meer gedreven door stop-loss orders, zei Kelvin Wong, senior marktanalist bij Oanda Asia Pacific Pte Ltd. Er zou een risico kunnen bestaan op een terugval richting de $2.000 tot $2.030 per ounce. niveau op de korte termijn, zei hij.

Het edelmetaal wordt verhandeld tegen een flinke premie ten opzichte van prijsmodellen die zijn gebaseerd op de historische relatie met de dollar en staatsobligaties. Die dynamiek heeft het grootste deel van het afgelopen jaar stand gehouden, gedreven door recordaankopen door centrale banken, die de aanhoudende uitstroom van goud door op de beurs verhandelde fondsen hielpen.

De ETF-posities zijn sinds eind mei scherp gedaald, maar vertonen sinds medio oktober tekenen van stabilisatie. Vorige week daalden ze echter na een reeks van vijf wekelijkse winsten.

Stijgende reële rentetarieven als gevolg van de teruglopende inflatie ten opzichte van stabiele rentetarieven zouden de goudinvesteringen in het eerste kwartaal van 2024 kunnen belemmeren, zeggen analisten Daniel Hynes en Soni Kumari van ANZ Group Holdings Ltd. in een notitie. Speculatieve netto-longposities zijn sterk hersteld, maar ETF-posities moeten nog een materiële stijging zien, zeiden ze.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *