Amerikaanse vastgoedmarkt wordt met zware crisis geconfronteerd, geen beterschap in zicht (en wanneer volgt Europa?)

Ivy Zelman is een financieel analist met de reputatie slecht nieuws te brengen, vooral over de vastgoedmarkt. Omschreven als “Poison Ivy” omdat ze de huisvestingscrisis van 2008 nauwkeurig voorspelde, kijkt de CEO van Zelman and Associates met een sombere blik naar de huidige vastgoedmarkt in de VS. Ze ziet geen signalen die wijzen op herstel in de komende maanden of zelfs jaren.

“De verkoop van bestaande woningen bevindt zich waarschijnlijk op het laagste niveau sinds de GFC”, zei ze onlangs in een interview op CNBC, verwijzend naar de Grote Financiële Crisis. Ze voegde eraan toe dat ze verwacht dat de verkoop van bestaande woningen op extreem lage niveaus zal blijven tot 2025. Met andere woorden, de activiteit op de huizenmarkt zal grotendeels bevroren blijven omdat huiseigenaren hun woningen niet wensen te verkopen vanwege de hogere hypotheekrentetarieven.

De meest recente cijfers van de National Association of Realtors ondersteunen deze sombere vooruitzichten. De meest recente gegevens tonen aan dat de verkoop van bestaande woningen in oktober met 4,1% is teruggelopen ten opzichte van de vorige maand, en met 14,6% in vergelijking met het voorgaande jaar  tot nog 3,79 miljoen.

Dat is het laagste niveau sinds 2010 toen de huizenmarkt te maken had met de nasleep van de GFC. Er is eigenlijk maar één ding dat de situatie kan doen veranderen, zegt Zelman, en dat zijn de hypotheekrentetarieven.

“We hebben een forse daling van de rente nodig om de markt voor bestaande woningen nieuw leven in te blazen”, zei ze, wijzend op het feit dat huiseigenaren weigeren hun woningen te verkopen uit angst dat de hypotheekrente mogelijk richting 8% gaat, of toch op zijn minst boven 7% zal uitpieken.

Volgens haar heeft meer dan 80% van de huiseigenaren een hypotheekrente onder de 5%, en bijna de helft onder de 4%. Andere schattingen variëren over dit percentage, maar Goldman Sachs suggereerde onlangs dat 98% van de leners een rente onder de marktprijs heeft en dat was dan nog voordat de tarieven net boven de 8% kwamen.

We mogen vergeten dat bijna 40% van de Amerikanen hun huis volledig bezit volgens Bloomberg, wat een recordhoogte is. Dus valt makkelijk te begrijpen waarom het aanbod krap is en waarom de verkoop van bestaande woningen op het laagste niveau in 13 jaar staat.

Alles wijst er op dat ook de Europese vastgoedmarkt in de komende weken en maanden verder zal verzwakken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *