Amerikaanse huizenprijzen blijven overgewaardeerd en mark vertoont geen tekenen van verzwakking

Fitch Ratings schat dat de nationale huizenprijzen in de VS 9,4% overgewaardeerd waren in het tweede kwartaal van 2023 op een bevolking-gewogen gemiddelde basis. Het ratingbureau en verwacht dat de overwaarde nog verder omhoog gaat vanwege de voortdurende stijging van de huizenprijzen in Q3.

De toename van de schatting van de overwaarde van Fitch werd voornamelijk aangedreven door de versnelde stijging van de huizenprijzen, omdat de toename van de overwaardering plaatsvond in meer dan twee derde van de grootstedelijke statistische gebieden (MSA’s) waar de huizenprijzen stegen in 2Q2023. Ondertussen bleven andere factoren relatief stabiel, wat leidde tot een meer gematigde toename van de duurzame huizenprijsindex.

Overwaardering domineerde nog steeds de landelijke gebieden. Vanaf 2Q2023 werden de huizenprijzen in 88% van de MSA’s van het land overgewaardeerd, in 55% van deze gebieden met 10% of meer. De top drie overgewaardeerde MSA’s in de VS zijn Charleston-North Charleston, SC; El Paso, TX; en Camden, NJ.

Fitch schrijft de daling van de bestaande woningverkopen toe aan betaalbaarheidsuitdagingen voor kopers van huizen vanwege een aanhoudend hoge hypotheekomgeving en de aanhoudende druk van verhoogde huizenprijzen. Bovendien draagt een stagnerend aanbod bij aan zowel stijgende prijzen als een lager verkoopvolume, wat de woningverkoop verder beïnvloedt.

Fitch projecteert dat de nominale nationale huizenprijzen in 2024 met 0% tot 3% zullen stijgen. Deze trend zal naar verwachting in 2025 blijven bestaan met huizenprijzen die aan een snelheid van 2%-4% per jaar stijgen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *