Goudprijs is in 2023 tot dusver met 12% gestegen

Gezien de jaar-tot-day prijsstijging van iets meer dan 12% sinds 1 januari, kan een geschenk van goud in de vorm van gouden juwelen, munten of baren het spreekwoordelijke geschenk zijn dat een meerwaarde oplevert, aangezien de kans groot is dat de goudprijs ook in 2024 zal blijven stijgen. Zelfs op het huidige niveau, blijven de beleggers het gele metaal kopen. Wat uiteraard het sentiment op de markt ondersteunt.

Zelfs terwijl de aandelen- en obligatiemarkten in 2024 al renteverlagingen in prijzen, is de verschuiving naar veilige havenactiva zoals goud nog steeds een onmiskenbaar feit. Het gele metaal steeg de afgelopen maand met meer dan 2%. Dat ondanks het nieuws dat de Federal Reserve haar basisrente nog een laatste keer zou kunnen verhogen wanneer de inflatiedruk (onverwacht) weer zou toenemen.  

“Beleggers kopen goud omdat er minder prikkels zijn om de posities in veilige haven activa af te bouwen, met de verwachting dat de Federal Reserve de rentetarieven verlagen voordat de centrale bank haar 2% inflatiedoelstelling zal bereiken, zei Bart Melek, hoofd van grondstoffenstrategieën bij TD Securities.

Beleggers die blootstelling willen krijgen aan de goudprijs zonder het edele metaal zelf te kopen te kopen, kunnen ook kijken naar trackers. In de VS is de Sprott Physical Gold Trust (Phys) erg populair, maar er zijn ook Europese trackers verkrijgbaar.  Deze ETF’s bieden het gemak van een snelle aankoop en verkoop via de beurs van een aandelenmarkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *