Olieproductie VS bereikt nieuw recordniveau, ook aardgasproductie op recordniveau

De VS vestigden op 15 december een nieuw jaarlijkse olieproductierecord, dit op basis van de gegevens van de Energy Information Administration. Hoewel de officiële maandelijkse nummers van de EIA pas na een paar maanden worden vrijgegeven, staat het al vast dat een nieuw record is bereikt. Nooit eerder heeft de VS zoveel olie boven gepompt als in 2023.

Het vorige record werd gevestigd in 2019, het jaar vóór de Covid-19-pandemie een grote greep kreeg op de olie-industrie. De totale productie van ruwe olie in de VS in 2019 bedroeg 4,49 miljard vaten, of 12,3 miljoen vaten per dag (BPD). Toen daalde als gevolg van de pandemie de olieproductie in 2020 en 2021, voordat die in 2022 weer opveerde.

De VS is ook op snelheid om dit jaar een nieuw record voor aardgasproductie te vestigen. Tot en met september lag de productie iets meer dan 4% boven het record van vorig jaar. In de laatste maanden van dit jaar zal het record ongetwijfeld scherper worden gesteld;

Ervan uitgaande dat de productie vanaf september voor de rest van het jaar hetzelfde is gebleven, zou de recordproductie in de laatste maanden van het jaar nog scherper zijn gesteld. Maar er is waarschijnlijk ongeveer vijf dagen van onzekerheid in beide richtingen (meer of minder productie) vanwege de variabiliteit in de maandelijkse gasproductie. We zullen de juiste hoogte van de productie niet met zekerheid kennen totdat de EIA volgend jaar de maandelijkse prodctiecijfers voor aardgas vrijgeeft. Maar het is bijna zeker dat de VS ook een nieuw record voor aardgas in 2023 zullen gevestigd hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *