Prijsstijgingen voor El Niño-blootgestelde grondstoffen kunnen inflatie weer doen toenemen

Een gigantische rally in 2023 voor aan El Niño-blootgestelde grondstoffen zal waarschijnlijk de zakken van consumenten de komende maanden raken, volgens een gespecialiseerde bank in voedsel en agribusiness. Dat betekent dat de inflatiedruk in de komende weken en maanden opnieuw kan toenemen.

Een aantal soft commodities hebben jaar tot op heden enorme winsten gepost. Dat geldt onder andere voor de futurescontracten op sinaasappelsap, cacao, koffie en suiker. De prijzen voor deze grondstoffen zijn gestegen vanwege extreem weer en leveringsproblemen met betrekking tot El Niño.

“Je kunt zeggen dat El Niño een zoetekauw is omdat dit weerfenomeen veel van de suiker in de wereld eet of wegneemt,” vertelde Carlos Mera, hoofd van Agri Commodities Market Research bij Rabobank in Nederland, aan CNBC.

“De suikerprijzen zijn waarschijnlijk al doorgerekend aan de consumenten maar zeker voor chocolade moeten we uitgaan van grote prijsverhogingen verwachten op het niveau van de kleinhandel. El Niño is zeker iets om in de gaten te houden.”

Het El Niño-fenomeen, dat eerder dit jaar terugkeerde, is een natuurlijk voorkomend klimaatpatroon dat plaatsvindt wanneer zeetemperaturen in de oostelijke Stille Oceaan 0,5 graden Celsius stijgen boven het lange termijn gemiddelde. Het kan de weg vrijmaken voor meer stormen en droogte, met zware gevolgen voor de consumptieprijzen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *