Schulden swingen de pan uit, VS zijn goed voor één derde van de totale wereldwijde overheidsschuld

De Federal Reserve heeft onlangs het einde aangekondigd van haar inflatiegevecht, het ziet er naar uit dat de basisrente van de Fed niet verder omhoog zal gaan. Maar prijsinflatie is bijlange nog niet in de buurt van het doelwit van 2%. Waarom heeft de Fed de witte vlag voortijdig gehesen?

Een van de belangrijkste redenen is schulden.

De wereld wordt begraven onder recordschuldniveaus en de wereldeconomie kan niet functioneren in een omgeving met een hoge rente.

De Fed -functionarissen weten dat maar al te goed en het is zeker een van de redenen waarom ze de tarieven niet langer willen verhogen en hopen ze zo snel mogelijk naar beneden te halen.

Meer dan een decennium van gemakkelijk geldbeleid stimuleerde het lenen om de economie te ‘stimuleren’. Als gevolg hiervan hebben overheden, particulieren en bedrijven allemaal tot het uiterste geleend. Dat was allemaal goed en wel toen de rentetarieven rond nul schommelden, maar toen centrale banken de rente moesten optrekken om de onvermijdelijke prijsinflatie te bestrijden werd de economie met zware tegenwind geconfronteerd.

Regeringen over de hele wereld voelen de druk terwijl ze proberen om te gaan met triljoenen schulden in een omgeving van stijgende rentevoeten.

Tegen 2028 projecteert het IMF dat de wereldwijde overheidsschuld meer dan 100% van het wereldwijde bbp zal bedragen. De enige andere keer dat wereldwijde schuld-tot-bbp was dat hoog op het hoogtepunt van de pandemische lockdowns.

Amerikanen scheppen graag op om nummer één te zijn, op eender welk vlak. Nou, als het gaat om schulden, hebben ze gelijk.

De Amerikaanse nationale schuld maakt 32,4% uit van de totale wereldwijde overheidsschuld.

Volgens het IMF bedraagt de Amerikaanse schuld-bbp-ratio 123,3%.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *