Elke economische cyclus is anders voor de goudprijs

Een rapport van de World Gold Council geeft toe dat zachte landingen traditioneel in het verleden niet bijzonder aantrekkelijk zijn geweest voor goud en doorgaans vlakke tot iets lagere rendementen opleverden.

De WGC waarschuwde echter dat elke economische cyclus anders is en dat een combinatie van factoren zoals verhoogde geopolitieke spanningen in een belangrijk verkiezingsjaar voor veel grote economieën, gecombineerd met aanhoudende aankopen door de centrale banken de goudprijs zou kunnen blijven ondersteunen.

“Bovendien is de waarschijnlijkheid dat de Fed de Amerikaanse economie naar een veilige landing met een rente boven de 5% zal sturen allerminst zeker”, aldus het rapport.

De goudprijs heeft in 2023 inderdaad geprofiteerd van de aanhoudende aankopen door centrale banken. Zoals ook veel andere beleggers hebben zij zich de afgelopen twee jaar steeds meer tot goud gewend als inflatieafdekking.

Gedurende het derde kwartaal van vorig jaar kochten de centrale banken dit jaar 800 ton goud. Dat betekende een stijging van 14% ten opzichte van dezelfde periode het jaar voordien, toen de jaarlijkse aankopen door de centrale banken uiteindelijk 1.081 ton bereikten: meer dan het dubbele van het voorgaande jaar.

In de meeste wereldeconomieën is de inflatie afgenomen en beleggers verwachten steeds vaker dat de Fed de rente in de eerste helft van 2024 zal verlagen.

Een lagere rente zou de obligatierendementen waarschijnlijk doen dalen. De dalende obligatierentes van de afgelopen weken hebben de rally van goud juist aangewakkerd, omdat lagere rentes de aantrekkelijkheid van obligaties als veilige haven hebben verminderd voor beleggers die zich zorgen maken over de economie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *