Landbouwproducten dreigen ook in 2024 duur te blijven

Hoge voedselprijzen in de afgelopen jaren hebben boeren wereldwijd ertoe aangezet om meer granen en oliehoudende zaden te planten, maar de consumenten zullen tot ver in 2024 hogere prijzen moeten betalen als gevolg van het El Nino -effect, exportbeperkingen en een hogere productie van biobrandstoffen.

De wereldwijde tarwe-, maïs- en sojabonenprijzen zijn na enkele jaren van sterke stijgingen op weg naar verliezen in 2023, hoewel de prijzen kwetsbaar blijven voor schokken die nieuwe voedselinflatie kunnen veroorzaken

“Het aanbod voor granen verbeterde in 2023 met grotere oogsten op sommige van de belangrijkste plaatsen die ertoe doen om het wereldwijd aanbod op peil te houden. Maar we zijn nog niet echt uit het bos”, zei Ole Houe, directeur van adviesdiensten bij landbouwmakelaar Ikon -grondstoffen in Sydney.

“El Nino zal tot minstens april-mei hinder veroorzaken, Brazilië gaat vrijwel zeker minder maïs produceren en China verrast de markt door grotere hoeveelheden tarwe en maïs te kopen de internationale markt. Met onvermijdelijk prijsdruk tot gevolg.”

Het El Nino -weerfenomeen, dat dit jaar droogte naar grote delen van Azië heeft gebracht, zal ook in de eerste helft van 2024 op de markt blijven wegen. Waardoor rijst, tarwe, palmolie en andere landbouwproducten met prijsdruk te maken krijgen.

De Aziatische rijstproductie zal in de eerste helft van 2024 waarschijnlijk dalen vanwege de droogte.

De wereldrijstvoorraden zijn dit jaar al gedaald nadat het fenomeen van El Nino in de productie heeft gesneden, waardoor India, verreweg ’s werelds grootste exporteur, de export beperkte.

Het volgende tarweoogst van India wordt eveneens bedreigd door gebrek aan regen, wat de op een na grootste tarweconsument van de wereld zou kunnen gedwongen wordt om voor het eerst in zes jaar tarwe te importeren, omdat de binnenlandse voorraden tot het laagste niveau in zeven jaar zijn gedaald.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *