Belangrijkste indicator voor de evolutie van de goudprijs is momenteel de evolutie van de koers van de mijnbouwaandelen

Everett Millman, Chief Market Analyst bij Gainesville Coins, deed volgende uitspraak over de verwachte evolutie van de goudprijs: “Ik denk dat de belangrijkste indicator voor de evolutie van de goudprijs momenteel de evolutie van de mijnbouwaandelen is”.

“Historisch gezien, wanneer de mijnbouwsector beter begint te presteren, of gewoon maar net zo goed begint te presteren als de metaalprijzen zelf, zagen we de grootste cyclische bewegingen en de grootste rally bij de edelmetalen zelf. Alleen zo wordt  een bullmarkt op gang geschoten. Dat is nog niet gebeurd, de mijnbouwbedrijven lopen nog steeds sterk achter op de goudprijs en de zilverprijs. Dus dat is waar ik naar op zoek zou gaan als katalysator voor de goudprijs.”

Een afkoeling van de olieprijs zou de mijnbouwbedrijven een handje kunnen toesteken

Millman zei dat een van de dingen die de mijnwerkers momenteel zwaar belasten de hoge energiekosten zijn, maar die olieprijzen zijn de laatste tijd aan het matigen. “Misschien zien de mijnbouwers een hogere winstgevendheid nu de energiekosten wat dalen”, zegt hij.

“Echt, het is gewoon een kwestie van: wanneer vindt die verschuiving plaats? Ik ben een van die analisten geweest verwacht dat zilver op een gegeven moment beter zal presteren dan goud,’ zei hij. “Ik ben daar nog steeds van overtuigd, maar hoe langer het voortduurt zonder dat dat werkelijkheid wordt, hoe meer je de geldigheid van dat standpunt in twijfel moet gaan trekken.”

Millman is echter niet van plan om de handdoek in de ring te gooien.

‘Ik ben nog niet op het punt gekomen dat ik het heb opgegeven’, zei hij. “Ik denk dat zilver in 2024 in prijs zal stijgen, maar voorlopig valt daar nog niet heel veel van te merken.

Een andere factor die de zilverprijzen (en zilverbeleggers) drukt, is dat het witte metaal niet alleen ondermaats presteert ten opzichte van de bredere markt en grondstoffen in het algemeen. Het blijft ook achter bij de prestaties van goud.

“Dat is een andere indicator waar ik graag naar kijk”, zei Millman. “Houdt zilver gelijke tred met goud? Is het onderpresteren of overtreffen? Alleszins de moeite om in de gaten te houden. En niet te vergeten: de verhouding tussen goud en zilver blijft maar stijgen.”

Millman zei dat hij niet verwacht dat de zilverprijs zal stijgen en beter zal presteren dan goud totdat er een significante beweging is in de goud:zilver-ratio.

“Hoe je het ook wendt of keert, ik denk dat we de kloof tussen goud en zilver moeten zien dichten voordat we een betekenisvolle rally voor zilver zien,” zei hij. “Spotzilver stond deze zomer op maar liefst $25 per ounce. Dus totdat we zien dat zilver terugkeert naar dat niveau, blijf ik neutraal met een bullish bias op de middellange termijn.”

Historisch gezien, wanneer zilver uitbreekt, gebeurt dit na een grote stijging van de goudprijs. En hoewel zilverrally’s uiteindelijk procentueel beter hebben gepresteerd dan goud, vertrouwen ze nog steeds op het gele metaal om de eerste stap te zetten.

Millman was het ermee eens dat als we de edelmetaalsector op basis van zilver beoordelen, de belangrijkste conclusie voor beleggers is dat zelfs na meerdere doorbraken boven de $2.000 en nieuwe recordhoogtes in de meeste valuta’s van de wereld, goud ook nog steeds geen echte rally heeft gekend.

“Zelfs als je het vergelijkt met enkele recente episoden die we sinds 2020 hebben gehad, hebben goud en zilver allebei veel, veel sterkere rally’s gekend dan we dit jaar ooit hebben gezien,” zei hij. “Het is gewoon heen en weer geweest, afkoelen en weer verkopen tot ongeveer $ 1800, om vervolgens weer boven de $ 1900 te komen.”

Millman ziet voorlopig niets wat lijkt een uitbraak. “Ik zou niets wat we recentelijk met goud hebben gezien, niet omschrijven als een legitieme uitbraak,” zei hij. “Als je dagen ziet waarop goud 1,5% of 1,75% stijgt, meerdere dagen per week, dan is dat een doorbraakgebied.”

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *