Chinese financiële problemen worden steeds groter (gaat de kruik zolang te water tot ze barst?)

In een verder teken van problemen voor de Chinese trustsector, die een omvang heeft van $3 biljoen, gaf Zhongzhi Enterprise Group Co. toe dat het schulden heeft in een range van ongeveer 420 miljard yuan tot 460 miljard yuan ($58,7 miljard tot $64,3 miljard), vergeleken met activa van 200 miljard yuan. De liquiditeit is opgedroogd en het recupeerbare bedrag uit activaverkopen wordt als relatief laag ingeschat, aldus het bedrijf.

“Preliminaire due diligence toont aan dat de groep aanzienlijk risico’s is aangegaan op het vlak van duurzame bedrijfsvoering en dat het bedrijf niet over voldoende activa beschikt om op korte termijn schulden te dekken”, zei het bedrijf in een rapport naar de beleggers werd verstuurd. Eerdere pogingen tot zelfredding hebben niet de verwachtingen ingelost, volgens het rapport. Wat wil zeggen dat Zhongzhi er niet in geslaagd is om zelf orde op zaken te stellen.

Zhongzhi, een van de grootste particuliere vermogensbeheerders van het land, is de nieuwste financiële reus die in de problemen komt te midden van een huizencrisis en trage groei in ’s werelds op een na grootste economie. De beheerder van meer dan 1 biljoen yuan aan activa kwam in augustus 2023 in de schijnwerpers nadat een van zijn vertrouwensmaatschappijen niet aan betalingen aan klanten kon voldoen op hoogrenderende beleggingsproducten.

Het bedrijf reageerde voorlopig niet op een verzoek om commentaar.

De groep heeft KPMG LLP ingehuurd om een audit van zijn balans uit te voeren voor een mogelijke herstructurering van de schuld, meldde Bloomberg eerder. Ondertussen kreeg zijn vertrouwenseenheid hulp van twee van de grootste financiële bedrijven van het land om bedrijfsactiviteiten en management te handhaven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *