Wereld wordt geconfronteerd met de hoogste geopolitieke risico’s sinds het olie-embargo van 1973,

De wereld wordt geconfronteerd met de hoogste geopolitieke risico’s sinds het olie-embargo van 1973, zo zei de chief executive van een van de grootste olieveldaanbieders, Baker Hughes, in de Financial Times.

“Bekeken vanuit een historische context is de huidige situatie vergelijkbaar met die in de periode van het olie-embargo in 1973,” zo stelde Lorenzo Simonelli, CEO van Baker Hughes.

De Russische invasie van Oekraïne en het conflict in het Midden -Oosten zouden verdere instabiliteit op de olie- en gasmarkten met zich mee kunnen brengen, merkte Simonelli op.

Eén van de belangijkste risico’s op de markt is de vraag naar LNG, een belangrijke groeimarkt voor Baker Hughes.

De wereldwijde vraag van LNG zal in 2023 met 2% groeien met 2%, om bijna 410 miljoen ton per jaar te bereiken, zei het bedrijf vorige maand waarbij het voor het derde kwartaal een hoger dan verwachte omzet rapporteerde.

“Jaar-tot-date heeft de wereldwijde LNG-vraag recordniveaus bereikt op iets meer dan 300 MTPA. Dit ondanks zachter dan verwachte gasvraag en economische zwakte die aanhoudt in belangrijke LNG-consumerende markten zoals Europa en China, ”zei Simonelli.

“Voor 2024, voorspellen we dat de vraag naar de LNG met 3% kan stijgen. Het zal duidelijk zijn dat er heel wat broeit op de energiemarkten, maar van een hoopvolle situatie is zeker geen sprake.” In de huidige situatie kunnen de prijzen eigenlijk alleen maar stijgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *