Wat verklaart het verschil in de cijfers over de goudaankopen van het WGC en die van het IMF?

“In de Gold Demand Trends Q3 van de World Gold Council (WGC) bedroegen de totale geschatte goudaankopen door centrale banken, afgeleid van de openbaar beschikbare gegevens en veldonderzoek, goed voor 337 ton”, aldus Jan Nieuwenhuijs van Gainesville Coins.

“De gerapporteerde goudaankopen door centrale banken – de gegevens verzameld door het Internationale Monetaire Fonds (IMF) – waren anderzijds goed voor 211 ton.”

Nieuwenhuijs berekende dat 80% van het verschil tussen de cijfers van de WGC en het IMF 101 ton bedraagt, wat, opgeteld bij wat de Chinese centrale bank PBoC publiekelijk beweerde te hebben gekocht in het derde kwartaal, uitkomt op 179 ton. “Sinds vorig jaar heeft de PBoC een recordhoeveelheid van 593 ton gekocht, wat neerkomt op 790 ton op jaarbasis!” hij zei.

Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne begin 2022 namen de VS maatregelen om de dollar als wapen in te zetten tegen Rusland, wat ertoe leidde dat de PBoC als reactie hierop agressief de goudaankopen opvoerde, zei Nieuwenhuijs. “Sindsdien zijn de aankopen van de Chinese centrale bank een enorme steun voor goud geweest, zoals blijkt uit de spread tussen de prijs van ongemunt goud en de TIPS-opbrengst.”

Hij voegde eraan toe dat, hoewel hij gelooft dat de omgekeerde correlatie tussen goud en de TIPS-opbrengst altijd onzinnig is geweest, er een oorlog nodig was voor de PBoC en marktdeelnemers met vergelijkbare belangen om er een einde aan te maken, omdat de tijd begon te dringen om vanuit hun dollarbezit te diversifiëren. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *