De energietransitie vlot voor geen meter: Duitse regering wil kolencentrales langer open houden

De Duitse regering overweegt of ze de periode waarin oude kolencentrales gevraagd zouden worden stand-by te blijven voor noodback-up te verlengen tot na de momenteel geplande deadline in het voorjaar van 2024, meldde het Duitse zakenblad Handelsblatt vorig weekend. Dit onder verwijzing naar uitspraken gedaan door een woordvoerster van het ministerie van Economische Zaken.

Zonder Russisch gas heeft de energie- en gascrisis in Duitsland en Europa van vorig jaar ervoor gezorgd dat nutsbedrijven en regeringen bereid zijn om op de koudste winterdagen de kolencentrales stand-by te laten om de elektriciteitszekerheid te garanderen.

Eerder deze maand zei de Duitse regering dat ze deze winter verschillende kolencentrales weer in gebruik zou nemen in een poging aardgas te besparen en tekorten in de stroomvoorziening te voorkomen.

Verschillende kolencentrales die RWE en LEAG exploiteren in hun energiecentrales in Niederaußem, Neurath en Jaenschwalde zullen tot maart 2024 tijdelijk worden gereactiveerd als voorzorgsmaatregel om de elektriciteitsvoorziening de komende winter veilig te stellen, aldus het Ministerie van Economie en Klimaatactie, verwijzend naar een overheidsbesluit om de kolencentrales weer online te brengen.

Deze steenkooleenheden waren al operationeel tijdens de winter van 2022/2023, toen Duitsland door het einde van de leveringen van Russische pijpleidingen werd getroffen door een ernstig verminderde gasvoorziening. De reservekolencapaciteit werd deze zomer op stand-by gezet totdat de regering nu besloot deze voor de komende winter te reactiveren.

Nu overweegt de Duitse regering om de stand-by periode tot na het voorjaar van 2024 te verlengen om energietekorten te voorkomen, aldus de bron van Handelsblatt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *